В Ирак обмислят да позволят на 9-годишни деца да сключват брак

В Ирак обмислят да позволят на 9-годишни деца да сключват брак
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

В Ирак има вероятност да бъде приет нов закон, който ще позволява браковете с деца, включително и на 9-годишна възраст, пише "Гардиън".

Според активисти това би било "катастрофа", която ще върне правата на жените с половин век назад.

Предложението, поправка към иракски закон относно личния статут, ще позволи духовни лица от мюсюлмански секти да отговарят за брачните договори.

През миналата седмица граждански организации за защита правата на жените организираха демонстрации срещу поправката. Мисията на ООН в Ирак призова за консултации и правата на жените да бъдат напълно признати и защитени.

Преди изборите през 2014 г. бе предложена и по-крайна версия на поправката, която доведе до международно недоволство. По-ранният вариант също ограничаваше правата на жените що се отнася до развод, родителство и наследство.

Новите проектопредложения принципно бяха одобрени този месец. Опозицията конкретно се фокусираха върху отражението, което ще окажат върху дестските бракове.

Някои религиозни секти в Ирак вярват, че съпругата на пророка Мохамед е била на 9-годишна възраст и смятат, че децата на тази възраст трябва да встъпват в брак, докато други вярват, че това трябва да става, когато достигнат пубертет.

На 1 ноември парламентът на Ирак гласува за принципно одобряване на новата поправка, под която са се подписали 40 депутати.

През май 2018 г. Ирак ще проведе парламентарни избори.

В момента законната възраст за встъпване в брак в Ирак е 18 г., според настоящия закон за личния статут. но съдът позволява на момичета на 15 г. да сключват брак при извънредни случаи. Това е в нарушение на конвенция на ООН за правата на децата, ратифицирана от Ирак през 1994 г.

Проектзаконът все още не е включен в дневния ред на парламента и не е известно на този етап кога ще се проведе гласуване.

#Ирак #брак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »