Броят на убитите в терористични атаки миналата година е намалял

Броят на убитите в терористични атаки миналата година е намалял
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Броят на убитите в терористични атаки през 2016 г. е намалял, но повече страни са били засегнати от нападения на терористите. Това сочи Световният индекс за терористични атаки, представен в Лондон, предаде АФП.
 
През 2016 г., според индекса, в терористични атаки са загинали 25 673 души, което е с 22% по-малко в сравнение с 2014 г. Броят на убитите в терористични актове е намалял значително миналата година в четири от петте най-засегнати от тероризъм страни, а именно Сирия, Пакистан, Афганистан и Нигерия.

В Нигерия спадът на жертвите е от 80%. За сметка на това петата най-засегната страна - Ирак, продължава да плаща висока цена и там се умножиха атаките на Ислямска държава, губеща територии. Само през 2016 г. там са загинали в терористични атаки 9765 души.

През изминалата година от тероризъм са били засегнати 77 страни. Това е с 12 страни повече, в сравнение с 2015 г., когато терористични атаки имаше в 65 страни.

За европейските страни и на други развити страни в индекса се отбелязва, че миналата година е била най-смъртоносната по отношение на терористични атаки от 1988 г. насам (от тази статистика обаче се изключва 11 септември 2001 г.). В индекса се отбелязва, че отслабването на ИД съвпада с позитивна тенденция за намаляване на жертвите на терористични атаки в първата половина на 2017 г. Припомня се, че в това изследване не влизат страни като Турция и Израел.

Индексът е създаден през 2012 г. и използва информации от Глобалната база данни за тероризма на университета в американския щат Мериленд. Индексът се изготвя от Изследователския център на австралийския Институт за икономика и мир и се представя в Лондон.

#терористи #убити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »