ЕК излиза с доклад за България и Румъния днес

ЕК излиза с доклад за България и Румъния днес
A A+ A++ A

Европейската комисия ще представи днес годишния доклад за България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка, предаде БНТ, информира OFFNews.bg 

Той дава оценка на реформата в правосъдието и борбата с корупцията и организираната престъпност.

Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер коментира предварително, че докладът за България ще бъде "много положителен".

В предишния ЕК ни отправи 17 препоръки.

Според комисаря по правосъдието Вера Йоурова целта на механизма е да се постигне устойчив напредък, който да повиши доверието на българите в съдебната система. Брюксел следи с особен интерес делата срещу бивши и настоящи политици и висши магистрати.

Председателят на комисията Жан-Клод Юнкер нееднократно е обещавал механизмът за сътрудничество и проверка за България да отпадне до края на мандата на сегашната комисия, т. е. до края на 2019 г. Очаква се той да бъде заменен с общоевропейски механизъм, който да следи правосъдните системи във всички членки на ЕС.

Традиционно докладът за България се представя през януари. Тази година той беше изтеглен по-рано, за да не съвпадне с началото на българското председателство на Съвета на ЕС.

#доклад #България #Румъния #правосъдието #борбата с корупцията #организираната престъпност #Жан Клод Юнкер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"