Британия отбелязва 70 години кралски брак

Британия отбелязва 70 години кралски брак
A A+ A++ A

Кралица Елизабет II и Единбургският херцог Филип празнуват 70-годишен брак днес. Отбелязват платинената си сватба с частно парти в замъка Уиндзор, съобщава "Ройтерс", пише news.bg 

Двамата сключват брак в Уестминстърското абатство в Лондон на 20 ноември 1947 г., само две години след края на Втората световна война с бляскава церемония, която събира световните държавници и огромна количество благородници и хора.

Седемдесет години по-късно няма планирани публични събития, а Елизабет, която сега е на 91 години и нейният 96-годишен съпруг ще празнуват в тесен семеен кръг. 

Това контрастира със сребърната, златна и диамантена годишнини, когато празнуваха заедно с хилядолетното абатство. Самото абатство ще отбележи събитието с камбанен звън, включващ 5 070 последователности в продължение на три часа.

Сватбата на тогавашната принцеса Елизабет и офицерът Филип помага на нацията и народа на фона на трудното време след края на световната война.

"Милиони ще посрещнат това радостно събитие като палитра от цветове на фона на твърдия път, по който трябва вървим", са думите на Уинстън Чърчил за кралската сватба през 1947 г.

Пет години по-късно Елизабет застава на трона и през следващите 65 години управлява повече от всеки друг монарх в британската история, повече от постиженията на собствената ѝ пра-пра-баба кралица Виктория. Само четирима други британски монарси са царували повече от 50 години.

Светът се е променил твърде много, откакто през 1953 година новата кралица бива коронована. Когато Елизабет сяда на трона, Великобритания все още има колонии, днес от империята е останала само сянката. Самата представа за монархията и нейните функции в обществото претърпява коренна промяна.

Нейният баща, крал Джордж VI умира година по-рано. Той поема короната, след като брат му Едуард VII абдикира в негова полза, за да се ожени за голямата си любов, разведената американска Уолис Симпсън. Докато за Джордж това е шокираща промяна, за неговата дъщеря това не е така. Младата принцеса отрано се е подготвяла за задълженията си като бъдеща кралица.

Животът и царуването на 91-годишния днес монарх са белязани от твърде много и съдбоносни политически събития, както и от скандали в кралското семейство.

#кралица Елизабет II #Лондон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »