Крепостта "Баба Вида" с национална награда за привличане на туристи

Крепостта "Баба Вида" с национална награда за привличане на туристи
източник:pixabey.com
A A+ A++ A

Средновековната крепост „Баба Вида“ спечели с голяма преднина първото място в категория „Изборът на българите“ в надпреварата за вторите Годишни награди в туризма. Отличието бе връчено на кмета на община Видин Огнян Ценков от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева на специална церемония снощи в София.

На нея присъства и министърът на туризма Николина Ангелкова. Призът за „Баба Вида“ бе първата награда, връчена на събитието. Ценков благодари за подкрепата на всички, дали своя глас за историческата забележителност на Видин и честити на видинчани спечеления приз. Той отбеляза, че „Баба Вида“ е непреходен символ на града и последната крепост на българската държавност от края на XIV век.

През 2016 г.крепостта „Баба Вида“ са разгледали 31 254 туристи, а през 2017 г. техният брой е с около 10 000 повече – 41 261 души. Тя е единственото напълно запазено средновековно отбранително съоръжение в България, изградено върху стари римски основи от античния град Бонония. Българският градеж е от втората половина на Х в., който по стил и характер е различен от римския. Средновековният замък непрекъснато е разширяван и надстрояван през вековете.

Активният строителен период е от епохата на Видинското княжество, играло важна роля в политиката на Втората българска държава. Най-голямата промяна е направена от цар Иван Срацимир (1355-1396), чието име се свързва с построяването на най-високата кула.

През XVII в. и началото на XVIII в. крепостта е пригодена за използването на огнестрелно оръжие, като едно от доказателствата за това е тунелът към стрелковата тераса. Със своите внушителни каменни бастиони и кули, с многобройните си бойници и помещения с различно предназначение, тя е съхранила богатата история на Видин. „Баба Вида” е уникална средновековна крепост и паметник на културата от национално значение.
 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"