Брюксел: Сърбия и Черна гора се очаква да влязат в ЕС през 2025 г.

Брюксел: Сърбия и Черна гора се очаква да влязат в ЕС през 2025 г.
A A+ A++ A

Сърбия и Черна гора по всяка вероятност ще са следващите нови попълнения в състава на Европейския съюз, като присъединяването им се очаква да стане през 2025 г. Това заяви европейският комисар по съседска политика и разширяване Йоханес Хан в интервю за агенция Ройтерс.

По думите му примерната дата за влизане на двете страни в общността е „реалистична, но също и много амбициозна“.

Според еврокомисаря процеса за членство е най-добрият начин за преборване на корупцията, организираната престъпност и заплахата от авторитаризъм в региона.

Очаква се Хан да посети Сърбия през февруари, след като Европейската комисия публикува своята официална стратегия за Балканите в началото на следващия месец. Предвижда се и посещение на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер във всички шест страни от Западните Балкани – Албания, Босна, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия, като знак на подкрепа за тяхното бъдещо присъединяване.  

Предвижда се и провеждането на две срещи на високо равнище с балканските лидери – една в София през май по време на българското европредседателство и втора през юли във Великобритания.

В своето интервю Хан коментира и възможността за решаване на спора за името между Гърция и Македония, като според него това ще стане след насрочените за този месец преговори в рамките на ООН.

Въпреки това обаче остават пречки пред Западните Балкани за изпълнението на условията по членството. По данни на Международния валутен фонд (МВФ) банковата и съдебната система в шестте страни е слаба, а приходите в региона са в размер на 30% от тези в еврозоната.

В същото време регионът все още пази спомена за войните, последвали разпада на Югославия през 90-те. На този фон Босна и Херцеговина остава дълбоко разединена, Сърбия не признава независимостта на Косово, а Черна гора беше в политическа криза през по-голямата част от 2017 г., посочва Ройтерс.

Йоханес Хан заяви, че според него убийството на лидера на косовските сърби Оливер Иванович този вторник е признак за нестабилността на целия регион. По думите му единственият начин за движение напред е чрез сътрудничество и помирение.

#Сърбия #Черна гора #Европейския съюз #Йоханес Хан #членство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »