„Отворено общество“: Уволнението на Тодорова е малка черешка на тортата

„Отворено общество“: Уволнението на Тодорова е малка черешка на тортата
По думите на Иванка Иванова в различните доклади на ЕК през годините са подчертавали различни проблеми в съдебната система и никога ВСС не е бил най-виновен. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ВСС е само един от виновниците за очакваните критики в 5-годишния мониторингов доклад на Европейската комисия, който ще бъде публикуван в сряда, заяви Иванка Иванова, директор на правната програма на Институт „Отворено общество“.

По думите й в различните доклади на ЕК през годините са подчертавали различни проблеми в съдебната система и никога ВСС не е бил най-виновен.

„Имало е тежки критики срещу прокуратурата и срещу полицията, срещу политическото ръководство на страната. В предишен доклад се казва, че правоохранителните органи са толкова колебливи да повдигат определени обвинения, защото получават противоречиви сигнали от политическата власт“, изреди Иванка Иванова пред БНТ.

Тя припомни, че основната препоръка в доклада от февруари 2012 г. беше за структурни реформи във ВСС и прокуратурата.

„Беше приета поправка в закона, която повърхностно решава проблема за избора на членове на ВСС, но структурно не решава проблема“, подчерта Иванка Иванова и припомни предложението на Съюза на съдиите ВСС да бъде разделен на две големи тела.

Според нея структурна реформа в прокуратурата е засегнала само Върховната касационна прокуратура, но никоя от структурите на по-ниските нива.

„Дори за Закона за конфискация в последния доклад на ЕК има изрична препоръка ЕК да има възможност да проверява имуществото на хора на висши държавни длъжности и тази препоръка не беше вкарана. Затова ние ще имаме критичен доклад“, заяви още директорът на правната програма на Институт „Отворено общество“.

„Безпринципното уволнение на съдия Мирослава Тодорова ще дойде като една малка черешка на тортата“, коментира Иванка Иванова.

„Кой ви каза, че правосъдието в България е бавно“, попита тя и посочи, че според докладите на ВСС над 70% от делата в България завършват в срок от три месеца и този дял спрямо общия брой на делата се е покачил през последните години.

Според нея скъсяването на сроковете на производствата е самоцелно постижение, защото бързината на производството не гарантира справедливост

„Едно от неморалните действия на ВСС е да наложат това наказание на съдия Мирослава Тодорова, без да преценят качеството на нейната работа и без да погледнат дали тя може да се справи с обема от работата й“, посочи Иванка Иванова и допълни, че Мирослава Тодорова е имала разпределени над 300 дела за 2011 г.

#ВКП #прокуратура #Съюз на съдиите #мониторингов доклад #ЕК #„Отворено общество“ #Иванка Иванова #Мирослава Тодорова #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »