Няма пари за 20% увеличение на заплатите на служителите в затворите (СНИМКИ)

Няма пари за 20% увеличение на заплатите на служителите в затворите (СНИМКИ)
A A+ A++ A

Правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че няма как да бъде изпълнено искането за 20-процентно увеличение на възнагражденията на служителите в затворите.
 
Цачева слезе при протестиращите пред Министерството на правосъдието. По думите й това искане не съответства дори на направените увеличения в системата на МВР. Тя допълни, че възможното увеличение, предложено от страна на финансовия министър, е в рамките на пет процента, но протестиращите са отказали.
 
Има и договореност за нова среща през май, когато се види как върви изпълнението на бюджета. От началото на септември, когато стартира процедурата по бюджета за 2019 г., отново съвместно със синдикатите и ръководителите на двете дирекции към Министерството на правосъдието, ще бъдат търсени възможности за повече средства за щатни бройки и за възнаграждения, каза Цецка Цачева.

Според Цачева трябва да се отчете, че държавата е на всички, които пълнят хазната с данъците си и e необходимо да се търси баланс между различните сектори. Всички искаме децата ни да са образовани добре, да имаме качествено здравеопазване, аргументира се правосъдният министър.


Тя коментира, че напълно споделя мнението, че работата на надзирателите е рискова и в никакъв случай не подценява техния труд, който е отговорен и тежък. По думите на Цачева вече се работи по нормативни промени за баланса между тези, които изтърпяват наказание "лишаване от свобода" и тези, които отговарят за тяхната сигурност. В отговор на въпрос колко са незаетите щатове, министърът каза, че в момента почти всички са на процедура за различни конкурси, текучеството е голямо, тъй като има обжалване на конкурси.

Цачева съобщи, че във вторник ще участва в международна конференция във връзка с радикализацията в затворите, новите отговорности, които имат служителите по поддържане реда в затворите. По думите й това са теми, които не се обсъждат само в България, а в целия ЕС.


На предстоящия съвет по правосъдие, на 8 март в Брюксел, съм настояла и ще бъде включено като дебат условията за работа в затворите и противодействие на радикалните явления, каза Цачева.

Протестиращите заявиха, че продължават с недоволството, докато не им бъдат изпълнени исканията. Те протестираха с плакати - "Само едно е сигурно в сектор сигурност - несигурността", " Искаме увеличение, а не подаяние", " С обещания затвори не се пазят" и други. На входа на министерството беше поставена войнишка раница с надпис " Торбата с лъжи на Министерството на правосъдието".


Протестиращите поискаха достойно отношение, което им се полага като граждани на ЕС и на държава, председателстваща Съвета на ЕС. Те поискаха още достойни възнаграждения и условия на труд. На протеста присъстваха служители от всички градове на двете дирекции на Министерството на правосъдието - ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана". Служителите бяха с членове на техните семейства.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"