България вече никога няма да е същата

България вече никога няма да е същата
A A+ A++ A

От Максим Бехар

Терорът няма две лица, няма и повече.

Той има само едно - лицето на смъртта, на ужаса, на трагедията. Към това ще добавя и безсмислието. Абсолютното безсмислие.

Трудно е да разбереш как е възможно едни хора да убиват други хора. Невинни хора, дошли в спокойната и гостоприемна България да се радват на живота. Дошли, както стотици хиляди техни сънародници всяка година именно защото България е спокойна и гостопрмиемна, защото тук от векове българи, евреи, турци, арменци... живеят спокойно и щастливо, живеят в разбирателство и решават трудни и лесни неща от живота. Но когато животът го има! За много от тях вече, наши братя и сестри,  животът го няма. Тъпо, глупаво, невероятно и необяснимо.

Просто наистина не е за вярване.

40 години след трагедията по време на Олимпийските игри в Мюнхен, трагедия, приковала вниманието на целия свят и станала емблематична за ужаса от терора срещу невинни жертви, сега тя се повтаря още по-разтърсваща, още по-необяснима, още по-ужасна. Повтаря се този път в България.

Наистина, едва ли можем сега да осъзнаем какво се случва. Едва ли ще го осъзнаем и през следващите дни.

Но едно е сигурно - в цялата тази пазарна и политическа каша, в целия този пост комунистически хаос, в години на подмяна на ценности, на приятелства, на глад и безработица, на тъжни и объркани хора... сега това е най-голямата трагедия случила се в България през последните поне двайсет години.

Точно България, страната която влезе в история с това, че спаси своите братя и сестри евреи от лагерите на смъртта, точно българите, които през всичките тези години доказаха милион пъти, че стоят над всякакви дребни свади и дразги, когато трябва да спасят живот, точно те сега трябва да страдат заедно с роднините на загиналите. Не е човешко и не е нормално.

Няма по-жестоко, по-необяснимо и по-ужасно нещо от терора. Затова и България повече никога няма да бъде същата.

Ще бъдем по-обединени, много по-страдащи и - надявам се - по-разумни и предпазливи.  За да докажем, че сме истински българи, истински патриоти и както винаги през годините, да докажем, че знаем да губим и да превръщаме загубите в наши победи.

А... няма по-ценна победа в сегашния свят от победата над терора.

ТАЗИ СТАТИЯ НА АНГЛИЙСКИ

#Трагедия в Бургас #атентат #терористичен акт #летище Бургас #Сарафово #Бургас #израелци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"