Американските централи изземват по 161 лв. от всяко домакинство

Американските централи изземват по 161 лв. от всяко домакинство
A A+ A++ A

По 161 лева излизат годишно от всяко българско домакинство заради неизгодните договори между държавата и американските централи Марица-изток 1 и 3 за изкупуване на електроенергия. Това показва сметката на четирите работодателски организации, която беше представена след среща с омбудсмана Мая Манолова във връзка с тяхната жалба, свързана с договорите.

От бизнеса поискаха незабавно прекратяване на договорите и предупредиха, че увеличават готовността за протести от код "жълто" на код "оранжево". Протестите ще се проведат пред американските централи и пред ТЕЦ-Варна, когато кодът стане червен, обяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

От своя страна омбудсманът Мая Манолова заяви, че ще поиска от държавните институции пълна информация за предприетите действия по отношение на неизгодните договори, както и за възможните сценарии за развалянето им и каква ще бъде крайната цена за данъкоплатците.

Предстои и среща с ръководствата на двата ТЕЦ-а през тази седмица. По данни на бизнеса при двете централи печалбата е между 54 и 59 процента, каквато няма дори в бизнеса с наркотици.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"