Димитър Делчев: Борисов ни бута на изток, ставаме още по-зависими от Кремъл

Димитър Делчев: Борисов ни бута на изток, ставаме още по-зависими от Кремъл
A A+ A++ A

Свалянето на мораториума за Белене е подписване на празен чек за правителството. От ДБГ сме категорични, че докато не е ясно как ще изглежда проектът, кой ще го финансира, дали държавата пак ще харчи милиарди левове от бюджета, не трябва да пада забраната за строеж, заяви пред Нова телевизия Димитър Делчев, председател на „Движение България на гражданите“.

ГЕРБ, БСП и ДПС са се прегърнали за АЕЦ Белене, истинската опозиция, която я е грижа за бъдещето на България, е извънпарламентарната демократична общност, каза той.

От 2009 година до днес премиерът Борисов е преминал многократно от фазата, че Белене е гьол до това, че е необходим проект. Ако АЕЦ се управлява, както държавата в момента, с постоянно включване и изключване, той несъмнено ще гръмне. Трябва да се внимава с този проект, каза още председателят на ДБГ.

Според Делчев проектът Белене отдавна не е икономически, а политически.

Правителството на Борисов постоянно се опитва да бута държавата на изток. Българската енергетика няма нужда от това да става още по-зависима от Кремълската политика, добави той.

Според лидера на дясната партия всички сега се чудят от къде дойде този порив пак да се пуска проектът, а премиерът трябвало да отговори #Кой точно в този момент натиска копчето за стартирането на процеса.

Делчев е категоричен, че последната нотификация от ЕС за проекта е от 2007 година, а сега е необходима нова.

Това означава, че рестарт не може да има преди да бъдат попитани европейските ни партньори за нова 22-милиардна централа с източни пари, допълни Делчев.

На хората от Северна България не им е все едно къде ще се съхранява отработеното ядрено гориво, дали ще е до Плевен, до Монтана или Видин. Правителството без да е решило проблемите, не трябва да създава нови, заяви той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »