Едва 5 училища в София достъпни за деца с увреждания

Едва 5 училища в София достъпни за деца с увреждания
A A+ A++ A

От 200 общински и държавни училища в София едва в 5 има достъпна среда за деца с увреждания. Това обяви червената депутатка Анелия Клисарова по време на разискване в парламента на питане съм социалния министър Бисер Петков за хората с увреждания.

Клисарова настоя, че липсата на достъпна среда е един от основните проблемите и е крайно време държавата да се заеме с него, защото това е нейна отговорност.

"В община Берковица социалната служба е на четвъртия етаж, няма рампа, няма асансьор, така че хората дори не могат да се оплачат от неволите си", коментира още тя.

Бисер Петков пък обяви, че ще има коренна промяна на модела на грижи за хората с увреждания с нов закон за социалните услуги.

Депутатите го задължиха до 30 юни да представи в парламента концепцията за този закон.

Светлана Ангелова от ГЕРБ обяви, че изготвянето му е приоритетна задача, а забавянето му е поради настояване от страна на неправителствените организаци.

"Това е чувствителна материя и целта е да се чуят различните позиции и да се подготвят максимално прецизно текстовете и не само да имаме закон за социалните услуги, ами той да е работещ", обясни тя.

Според Надя Жекова от БСП политиките за хората в неравностойно положение са изключително мизерни, но са разточителни за обществото и именно заради това определени кръгове са пряко заинтересовани да не се променят нещата.

"Проблемът не е свързан с финансирането, а другаде - лисва устойчивост и предвидимост, липсва реален и гъвкав достъп до услугите, критериите сега са разнородни и има много бумащина", коментира тя.

Хасан Адемов от ДПС също смята, че проблемът не е в парите, защото през години парите за хората с увреждания се увеличават, но недоволството не намалява.

"Причината е, че не се разпределя оптимално финансовият ресурс, това е разковничето, а ние трябва да ги изведем от дома им, да имат достъпна среда, да има програми за рехабилитация, защото сега парите дори и да бъдат двукратно, петкратно увеличени, пак няма да ги има резултатите", отбелязя той.

Според него средствата не трябва да се разпределят от общините.

"Сега министерството ги дава на общините, които да определят кой да има асистент, а местната власт има мандатно мислене, има зачеркнати хора, защото имат други политически пристрастия, получавам такива сигнали", каза още Адемов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"