НАТО: Русия да поеме отговорност за сваления малайзийски самолет

НАТО: Русия да поеме отговорност за сваления малайзийски самолет
A A+ A++ A

Европейският съюз и НАТО призовават Русия да поеме отговорност за сваления през 2014 г. полет МН17 над източна Украйна, след като международни изследователи заявиха, че ракетата, свалила самолета, е транспортирана от руска военна база до мястото на инцидента. 28-те нации в ЕС и 29 нации във водения от САЩ военен съюз излязоха с изявление за свалянето на малайзийския полет часове, след като Холандия и Австрия заявиха, че Москва е отговорна за свалянето на самолета.

„ЕС призовава Руската федерация да поеме отговорността и напълно да сътрудничи с нас, за да успеем да открием истината“, заяви ръководителят на външнополитическите отношения на съюза Федерика Могерини в изявление, цитирано от БГНЕС.

Тя каза, че общото разследване е обявило откритията си вчера, че са „заключили, че ракетната установка „Бук“, от която е изстреляна ракетата, свалила полет MH17, принадлежи на въоръжените сили на Руската Федерация.“

Секретарят на НАТО Йенс Столтенберг в отделно изявление заяви: „Призовавам Русия да поеме отговорността и напълно да ни съдейства, за да успеем да открием истината“.

Той също така заяви, че случилото се с MH17 е било „глобална трагедия и тези, които са виновни за нея, трябва да си понесат последствията.“ Разследването заключи, че ракета е изстреляна от направената в Русия ракетна установка „Бук“ и е улучила полет MH17 във въздуха на 17.07.2014 г., е била транспортирана до Украйна от руска база в Курск.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"