Турция замрази признаването на дипломи от България

Турция замрази признаването на дипломи от България
За периода януари – юли 2012 г. от общо проверени 13 882 образователни документи за средно и/или висше образование, с неавтентично съдържание са 81. Снимка: МВР, архив
A A+ A++ A

Турция спря признаването на дипломи за висше образование от България, потвърдиха от Министерството на образованието.

Във ведомството не е получавана информация от Турция за наличие на фалшиви български дипломи, оценки и печати, пише в изявление, публикувано на сайта на МОМН.

Единственият сигнал, пишат от просветното министерство, е дошъл от МВнР, което информирало, че посолството на Турция у нас констатира увеличаване на фалшифицирани дипломи и академични справки.

„Легализацията на документи се извършва от МВнР. МОМН извършва заверка на образователните документи, в която се удостоверяват печатът на висшето училище и подписът на ректора. В Министерството на образованието, младежта и науката не са и не могат да бъдат заверени неистински или с невярно съдържание образователни документи, издадени от български средни или висши училища на името на чужди граждани“, се казва в изявлението.

До този момент в МОМН не е постъпила конкретна информация от кои висши училища са били издадени документите, за които са подадени сигнали.

Към сигнала, подаден ни от дирекция „Консулски отношения“ на МВнР, има приложена академична справка, издадена от Медицински университет – София, чието съдържание не съответства на съдържанието на заверената в МОМН академична справка със същия номер.

Това означава, че е била подправена, след като е заверена от просветното министерство.

За периода януари–юли 2012 г. от общо проверени 13 882 образователни документи за средно и/или висше образование с неавтентично съдържание са 81.

#Турция #дипломи #МОМН #Министерство на образованието #висше образование #средно образование #фалшиви дипломи #МВнР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »