Бернар Москени, Главен изпълнителен директор на VIVACOM

Бернар Москени, Главен изпълнителен директор на VIVACOM
Бернар Москени, Главен изпълнителен директор на VIVACOM. Снимка: vivacom.bg
A A+ A++ A

„Той е французин, той е елегантен, той е стратег, той е водачът, той е главен изпълнителен директор, той е име". С тези думи служителите на българската телекомуникационна компания VIVACOM обичат да описват своя главен изпълнителен директор Бернар Москени.

Бернар Жан Люк Москени се установява в България през далечната 2008 г., а поводът за предприемането на тази решителна стъпка се нарича „VIVATEL" - днешният „VIVACOM". Това е първата българска телекомуникационна компания и най-бързо развиващия се мобилен оператор в страната. Но защо именно французинът Бернар Москени е избран да застане начело на VIVACOM? Отговорът се крие в неговия дългогодишен опит в сферата на финансите и телекомуникациите.

След като завършва „Икономика и финанси" в Института за политически науки в Лион, г-н Москени работи последователно във Франция, Мексико, Италия, Белгия, Румъния и сега в България.

Кариерата му започва в компанията Рено и в Suez Bank. Истинското му посвещаване в света на телекомуникациите обаче настъпва през 1994 г., когато г-н Москени става Главен финансов директор на инвестицията на Франс Телеком – Telefonos de Mexico (Telemex). Работата му в Telemex го отвежда в Мексико, където отговаря за развитието на мрежата на дъщерен фиксиран оператор там. От 1997 г. той се включва и в създаването на дъщерната на Франс Телеком компания MobilRom, който в последствие се превръща в Ориндж Румъния. Първоначално той е Главен финансов директор, а след това заема поста на Главен изпълнителен директор. Непосредствено преди да поеме Българската телекомуникационна компания, Бернар Москени е Главен изпълнителен директор на един от водещите белгийски телеком оператори – „Mobistar".

Днес Бернар Москени е на българска земя, макар и да прекарва по-голямата част от времето си високо във небето, на 15-тия етаж в офис сградата на VIVACOM в София. Оттук той има поглед над забързания живот, който кипи в българската столица и над една от най-големите компании в България, наброяваща над 3000 служители.

Бернар Москени е приветлив, усмихнат, галантен и любезен, но същевременно е строг и взискателен. За това му държание имат вина както френският му произход и възпитание, така и някои от девизите, които го ръководят в живота: „Усмихвай се и всичко ще е наред" и „Запази спокойствие и бъди естествен".

За българските си служители Бернар Москени говори с признателност и гордост. Той е прозорлив човек. Още когато застава начело на VIVACOM, г-н Москени далновидно заменя чуждестранните мениджъри с български екип от професионалисти – те познават по-добре българската действителност, българския пазар и нуждите на българските клиенти.

Тенденцията продължава и до днес и в момента във VIVACOM почти не работят чужденци, а и няма нужда. Самата компания инвестира много в обучението и професионалното развитие на своите служители, които се усъвършенстват непрестанно. Опитите на г-н Москени да усъвършенства своите познания по български език засега обаче остават напразни. Разбира български сравнително добре, но да говори на нашия език остава трудна задача – по-трудна дори и от ръководството на една телекомуникационна компания!

Според Главният изпълнителен директор на VIVACOM, българите са късметлии! Като голям любител и ценител на природата, Бернар Москени дори „завижда" за природните дадености на нашата страна и се възползва от тях във всеки един удобен момент. Французинът обича да си прави дълги разходки в планината и обожава голфа. VIVACOM е спонсор на различни голф клубове и турнири (Голф Клуб Света София и „Black Sea Rama").

И не на последно място Москени е фен и на високите скорости. Бернар кара Lexus хибрид, но любимата му кола е старият му Austin от 1967 г., който той купува в Германия и реставрира сам. В допълнение, многото шампионски титли, спечелени от VIVACOM Rally Team, са причина да се гордее с решението на компанията да подкрепя винаги най-добрите!

София остава един от любимите градове на г-н Москени. Разположението на Витоша в близост до града му навява скъп спомен за родния му алпийски град Гренобъл. Според французинът обаче София има и други големи предимства, с което не могат да се похвалят много европейски столици – всичко е близо и животът не е скъп. Най-безценни за него обаче остават приятелствата и контактите, които си е създал в България през годините.

Любовта на Бернар Москени към България се споделя и от неговото семейство. Изпълнителният директор на VIVACOM живее тук заедно със съпругата си Мари-Анжел и с дъщеря си Лор. Жена му дотолкова се е запалила по нашата страна, че едно от хобитата й е да реставрира икони. Благодарение на тази си страст тя е посетила редица манастири и е опознала много добре българския бит, душевност и традиции, за които разпалено разказва на съпруга си.

Самият Бернар обаче рядко има време да изучи в детайли българската култура. Благодарение на многобройните светски мероприятия и честите срещи с български спортисти, артисти, писатели и културни дейци обаче г-н Москени е добре запознат с актуалното развитие на българската култура и с нейните постижения.

Здрав дух, каляван чрез упорит труд, в здраво тяло, поддържано днес чрез дълги разходки в полите и по билата на българските планини – това явно е една от формулите за успех на Бернар Москени.

ТАЗИ СТАТИЯ НА АНГЛИЙСКИ

#Виваком #Vivacom #Бернар Москени #БТК #Българска телекомуникационна компания #Франция #французин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес-67