Найденов покани земеделците на преговори

Найденов покани земеделците на преговори
„Надявахме се да не се стигне до тези протестни действия. Надявахме се разговорите да продължат“, каза Найденов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на земеделието Мирослав Найденов изрази готовност за преговори с протестиращите земеделци и им благодари, че не са блокирали граничните пунктове.

„Надявахме се да не се стигне до тези протестни действия. Надявахме се разговорите да продължат“, това каза на пресконференция в МЗХ министър Мирослав Найденов във връзка със започналите днес протестни действия на земеделските производители с основни организатори Националната асоциация на зърнопроизводителите, съобщи агенция „Фокус“.

„Призовах ги с оглед на това, че имат ново ръководство, да дойдат на масата (за преговори), защото не само парите са важни, и те го казаха. Това, което ви даваме в момента, е много повече от всичко, което сте получавали до този момент. Призовавам ги за пореден път - техните протестни действия да не затрудняват нормалната дейност на останалите хора още повече с декларираните им намерения да блокират гранични пунктове“, каза Найденов.

Министърът припомни, че когато гръцките фермери блокираха границата, България поиска от ЕК Гърция да плати компенсация за възпрепятствянето на свободно движение на стоки и хора.

„Ако наши земеделци блокират границите, съседни страни могат да предявят претенции и България ще трябва да плаща за това, както ние поискахме да ни се плати за Гърция“, подчерта Найденов.

„Призовавам ги за разум и да не постъпват към подобни действия с оглед на това, че България ще понесе щети, а тези щети ще трябва да плащаме всички ние. Благодарим, че с днешните действия не са предизвикали транспортен хаос“, каза още Мирослав Найденов.

Той обясни, че сроковете за внасяне на промени между двете четения на бюджета вече са изтекли и 230 млн. лв., които земеделците искат, няма как да бъдат осигурени.

Министър Найденов е провел телефонен разговор с новия председател на НАЗ Ангел Вукодинов, в който е заявил, че министерството е винаги отворено за диалог.

#Мирослав Найденов #Найденов #земеделие #земеделци #протест #протестиращи #гранични #пунктове #България #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »