Добрев: Потреблението е основен проблем на българската икономика

Добрев: Потреблението е основен проблем на българската икономика
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Потреблението остава основен проблем пред икономиката на България, смята министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

"Намалялото потребление вреди на икономиката. Има и положителни сигнали, но ситуацията остава тежка, предизвикателствата са големи", заяви министър Добрев по БНР в неделя.

Добрев каза още, че спестените в банките средства са проблем в краткорсочен план за икономиката, защото те не са влезли в момента, но в средносрочен и дългосрочен план те ще работят в нейна полза под формата на отпуснати кредити на фирмите.

„Един от тези положителни сигнали е увеличаването на преките чуждестранни инвестиции. За първото полугодие те са се увеличили седем пъти спрямо същия период на миналата година. В момента те възлизат на около 470 милиона", уточни министър Добрев.

„За да се насърчат чуждите инвестиции правителството ще приеме нов закон. Тази седмица публикувахме закона за обществен дебат. Законопроектът дава допълнителни насърчителни мерки за инвестиции в страната. Една от най-важните: инвеститори, които разкрият работни места в страната, създадат определено производство и наемат хора за период от две години, ще бъдат освобождавани от заплащане на осигуровки от страна на работодателя за тези наети лица. Това означава, че ще намалим реално разходите за човешки ресурси с около 18% за първите две години", каза министърът.

„Това е много важно, защото на този етап основната ни конкуренция за привличане на инвестиции е Сърбия, която дава субсидия между 5 и 10 хиляди евро на разкрито работно място. Румъния също има своя схема за насърчаване на чужди инвестиции", посочи още Добрев.

Според него с тези мерки България ще се превърне отново в държавата, която дава най-добрите условия за привличане на чуждите инвеститори. Те няма да се отразят негативно на бюджет, ефектът като цяло ще е положителен, според него.

Министър Добрев смята, че замразяването на цените крие риск стоките да поскъпнат след изтичането на мораториума.

„Това е краткосрочно решение, което не решава дългосрочно проблема", добави той.

#потребление #ПЧИ #чуждестранни инвестиции #министър на икономиката #Делян Добрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници