Тодор Живков „посреща“ гостите на Несебър за втора година

Тодор Живков „посреща“ гостите на Несебър за втора година
Подобен билборд с лика на Тодор Живков беше поставен в Несебър и миналата година от същия несебърлия - 50-годишния Дочо Дочев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За втора поредна година билборд с лика на Тодор Живков посреща гостите на Несебър и Слънчев Бряг.

Жител на Несебър е поставил билборда, на който пише: „ТОДОР ЖИВКОВ - дългогодишният лидер на МАЙКА БЪЛГАРИЯ", предаде БГНЕС.

Изображението е монтирано по средата на пътя до Почивната станция на Министерството на отбраната. Билбордът е на път да се превърне в поредната културно-историческа атракция в Несебър, тъй като не малко пътници спират автомобилите си, за да се фотографират до него.

Подобен билборд с лика на Тодор Живков беше поставен в Несебър и миналата година от същия несебърлия - 50-годишния Дочо Дочев.

Поводът бе 100-годишнината от рождението на бившия комунистически лидер, управлявал страната ни 33 г. до 1989 г.

За поставяне на лика му Дочев платил с парите, които спестявал от мига, в който разбрал, че Живков вече не е на власт.

Ден след поставянето му обаче билбордът беше атакуван с мастилена бомба. Тогава Дочо Дочев лично се нае с ликвидиране на последствията и билбордът бе върнат в първоначалния му вид.

Според него, някои хора са били забравили за добруването по време на управлението на Тодор Живков, но той е бил историческа личност и „като такава ще остане в паметта на българския народ", отбелязва nessebar-news.com.

Миналата година на 7 септември стотици честваха 100-годишнината от рождението на Тодор Живков.

Това е знак, че носталгията по комунистическата ера остава силна повече от 20 години след нейния край, писа тогава Ройтерс в кореспонденция от България.

Новият бюст на Живков беше поставен в родния му град Правец. Имаше изпълнения на певици и народни танци. Депутати от Социалистическата партия, наследници на Живковите комунисти, произнесоха речи на церемонията, предавана наживо по телевизията.

„България стана част от Запада, присъединявайки се към Европейския съюз през 2007 г., но остава най-бедната страна членка с БВП на глава от населението едва 43% от този в останалите държави. Разочарованието от неуспеха да се повиши жизненият стандарт благодарение на пазарната икономика, както и корупцията и непотизма подхранват носталгията по комунистическото минало", отбеляза още по този повод Ройтерс.

#Тодор Живков #Билборд #Несебър #Слънчев бряг #Берлинска стена #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"