Румъния се споразумя с ЕС и МВФ за финансовата помощ

Румъния се споразумя с ЕС и МВФ за финансовата помощ
През последните три години Румъния без разтърсена от социални протести, но финансите й изглежда се стабилиризат. Снимка: FT
A A+ A++ A

Преговорите с Европейската комисия, Международния валутен фонд и Световната банка за ангажиментите на Румъния по предпазното споразумение от 2011 г. са приключили успешно, съобщи министърът на финансите Флорин Джорджеску.

Румъния получи помощ в размер от 20 милиарда евро от МВФ, ЕС и Световната банка през май 2009 г. в замяна на драстични съкращения. През март 2011 г. трите институции одобриха нова кредитна линия от 5 милиарда евро, които страната ще използва само при необходимост.

Преговорите са били съсредоточени върху начина, по който Румъния е изпълнила финансовите и икономически задачи до края на юни, а в писмо на намеренията са заложени целите за следващите три месеца, каза министърът, цитиран от БТА и "Аджерпрес".

По думите на Джорджеску "сумите, необходими за възстановяване на заплатите от юни 2010 г. на държавните служители в Румъния, са били осигурени, както и сумите за изплащане на парите, неправилно събрани от пенсионерите за седем месеца от тази и девет месеца от идната година".

Министърът информира също за начина на подкрепа, договорен с мисията на МВФ - от мерки за стимулиране на бизнес климата в страната до създаване на работни места.

Според Джорджеску е бил установен напредък в структурните реформи. Той подчерта, че няма да има повече съкращения на служители в държавния сектор.

Финансовият министър обяви, че химическият завод "Олтхим" ще бъде приватизиран от стратегически инвеститор, а 15% от румънската газопреносна компания "Трансгаз" ще бъдат листнати на фондовата борса.

Икономическият растеж на Румъния през тази година ще бъде около 1.2%, инфлацията ще бъде 3.5%, а бюджетният дефицит ще се увеличи до 2.2% от 1.85 на сто от БВП, както вече е било договорено на предишния кръг от преговорите, каза Джорджеску.

Нова мисия на МВФ ще посети Румъния в края на ноември или началото на декември, за да обсъди с румънските власти бюджета за 2013 г.

МВФ и ЕС започнаха нова мисия в Румъния само няколко дни, след като приключи референдумът за отстраняването на президента Траян Бъсеску. Експертите отложиха посещението си в Букурещ, което беше планирано за 24 юли, за да не се намесват в кампанията преди вота.

#Румъния #спасителен заем #МВФ #Световната банка #ЕС #Трансгаз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »