Слабата реколта от царевица помпа цените на месо и мляко
С 40% по-ниска ще бъде реколтата от царевица през 2012 г., това ще доведе до поскъпване на фуражите, а впоследствие и до повишаване на цените на месото и млякото за крайния потребител, прогнозира земеделският министър Мирослав Найденов.
„Реколтата от царевицата тази година ще е по-ниска заради сушата, а заради очакваната по-висока цена на фуражите ще поскъпне не само месото за крайния потребител, но и млякото и млечните произведения", заяви министърът по време на посещение в Раковски и Брезово, където провери какви са добивите, съобщиха от пресслужбата на ведомството му.
Тенденцията за намаляване на реколтата е в световен мащаб, като тази година в България се очаква добив около 1,2 млн. тона, докато миналата е бил 2 млн. тона.
Мирослав Найденов допълни, че притесненията основно произлизат от това, че царевицата е основен компонент във фуража за животни, а по-ниската реколта неминуемо ще доведе до поскъпване на фуражите.
„Скъпите фуражи и свитото потребление ще поставят животновъдите у нас под огромна преса. Именно затова животновъдите ще бъдат подпомогнати с допълнителни мерки", увери още министърът.
Той уточни, че песимистичните прогнози отстъпват, защото това, което е видял, е по-добро от това, което е очаквал.
За района на Пловдивско реколтата е около 300 кг за дка, но има и други райони, където реколтата е по-слаба и има пропаднали площи.
„При пропаднали площи на 100 % ще бъде задействан европейският регламент и пострадалите продукции ще бъдат обезщетени с до 80 % за загубите, стига да са застраховани", допълни Мирослав Найденов.
Министърът съобщи, че следващите години ще бъдат все по-тежки за човечеството в световен план заради увеличаване на населението и климатичните промени, които ще доведат до недостиг на храни.
Страната ни като член на Европейския съюз няма да бъде поставена пред такъв проблем, но би могла да се възползва и да увеличи своето производство.
Темата за поливното земеделие също бе засегната по време на посещението на Мирослав Найденов.
Той поясни, че правителството разработва национална стратегия за управление на водния сектор, която е почти готова. Изготвянето й е възложено на министъра на околната среда и водите Нона Караджова и вече е обсъдена на правителствено заседание.
Още по темата:
- » Българинът яде повече пържоли, отколкото кайма, риба и салам
- » Качеството на месото: Как да разпознаем кое е българското и кое вносното
- » Българите пият най-скъпото мляко в ЕС