Профилактика на заболяванията на очите

Профилактика на заболяванията на очите
A A+ A++ A

Профилактичен преглед на очите се препоръчва на жени и мъже на всеки две години след 40-те или от по-ранна възраст при наличие на симптоми. Заболяванията на очите често са започнали далеч преди да разберете за тях. А особеностите на зрителния анализатор предполагат, че добрата хигиена на зрението и очите може да ги запази за по-дълго в добро състояние. Много от заболяванията на очите могат да се предотвратят, ако се грижите добре за тях, или поне да се установят в начален стадий, когато лечението е по-ефективно и усложненията още не са настъпили.

Редица проучвания говорят, че работата с компютър по-често се явява отключващ фактор за заболявания на очите или причина за откриване на неподозирано досега заболяване на очите, отколкото непосредствена причина за развитие на заболяването.

При проблем със зрението, главоболие или зачервени очи уместно е да се консултирате със специалист. Глаукомата, чиято честота нараства, е сред причините за ослепяване,  а при навременно и адекватно лечение може да бъде овладяна успешно.

При прегледа най-напред се установява зрителната острота (най-често и най-точно с помощта на специална таблица). След това вашият лекар ще изследва биноколярното ви зрение и зрителното поле. При глаукома в зрителното поле се установяват аномалии. Следва преглед на очите със специален микроскоп, с помощта на който се изследва състоянието на роговицата, стъкловидното тяло, ириса и слъзните канали. Прегледът завършва с измерване на вътреочното налягане и изследване на очните дъна с оглед на зрителния нерв.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници