В КЗД нямало договор за скандалното проучване за Ботев и Левски

В КЗД нямало договор за скандалното проучване за Ботев и Левски
Членовете на Комисията за защита от дискриминация На снимката: Атанас Мусорлиев, Баки Хюсеинов, доц. Ана Страшимирова, Кемал Еюп дадоха пресконференция в петък заради скандалното проучване за "стереотипите" в учебниците. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В регистрите на Комисията за защита от дискриминация не е вписан договор по скандалното проучване, което обвини изконни български герои в политическа некоректност, обяви новият й председател, доц. Ана Страшимирова.

На същата пресконференция бившият председател на КЗД Кемал Еюп, под чието ръководство е възложено скандалното "проучване", го защити.

„Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) скоро е със сменен състав, а изследването е качено на сайта едва на 4 юли 2012 г. - буквално 8 дни преди избирането на новия състав" каза в петък доц. Ана Страшимирова, председател на КЗД, по повод дискусиите за т.нар. "Националното представително изследване "Стереотипи и предразсъдъци в учебници, учебни помагала и образователни програми и планове в подготвителното и основното образование"., предаде БГНЕС.

Страшимирова посочи, че за нея остава открит въпросът защо едва на 4 юли е качено това изследване на сайта на КЗД, а освен това никой не може да каже със сигурност кой е поръчал да се качи то.

„Системата отчита, че на 14 август, след като избухна скандалът, отново е направен опит да се влезе в системата и отново да се работи по изследването", разкри още сегашният председател на КЗД.

„В регистъра на договорите не намерихме следи да е вписан договор по този проект. Не съм намерила информация относно договора по проекта", каза Страшимирова.

„Много неща липсват по договора за изследването, аз не видях и гражданските договори. Обясниха ми, че те са занесени на друго място и не са в архива" добави тя.

„В регистъра на договорите в КЗД няма информация за гражданските договори. Не можем да намерим и решението, подписано от членовете на предишната КЗД, в което има препоръки към Министерството на образованието", каза Страшимирова.

„През последните седмици средствата за масово осведомяване изкараха, че едва ли не КЗД иска да свали Ботев и Левски от учебниците. КЗД трябва да спазва законите, приети от Народното събрание и комисията трябва да прави проучвания от независими експерти. Те правят проучвания, никой не е длъжен да се съобразява с тях, но ние трябва да правим изследвания", каза зам.-председателят на комисията Баки Хасанов Хюсеинов.

„Големият проблем не е Ботев и не е Левски, големият проблем е, че след повече от година работа по проекта, няма решение, подписано от членовете на комисията, вместо това на сайта излиза информация, че решение има", каза членът на комисията Атанас Мусорлиев. От КЗД също не можаха да кажат и колко струва целият проект.

Според него скандалът е причинен от това, че не се прави разлика между проучванията на експертите и решенията на комисията, а дали има решение остава някъде в зоната на здрача.

В четвъртък образователният министър Сергей Игнатов заяви, че правителството нямало да допусне „подмяна" на българската история по повод скандала с „политическата некоректност" на изконни български герои според Комисията за защита от дискриминация.

Той окачестви изследването като гавра с българското национално достойнство и заплаха за националната сигурност на България.

Самата КЗД в сряда се опита да се оправдае с твърде неясни аргументи.

#издателство „Просвета" #КЗД #Комисия за защита от дискриминация #учебници #МОМН #младежта и науката #Министерство на образованието #Христо Ботев #литература #образование #Сергей Игнатов #Васил Левски #Иван Вазов #индианци #България #Баки Хюсеинов #Ана Страшимирова #Кемал Еюп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници