Кървава баня в южноафриканска мина отне живота на 34 миньори

Кървава баня в южноафриканска мина отне живота на 34 миньори
Полицейски екип прави оглед на мястото, където миньорите загинаха от полицейските куршуми. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Протест на миньори за по-високи заплати се превърна в истинска кървава баня, при която бяха убити 34 демонстранти в Южна Африка.

Други 78 са ранени при сблъсъците между полицията и протестиращи миньори, а общо 259 са арестувани, предаде „Медиапул" позовавайки се на съобщения на местните власти пред световните агенции.

Полицейският комисар Рия Фийега обясни, че силите на реда били принудени да прибегнат до сила, за да се предпазят от демонстрантите.

Инцидентът стана в мината „Марикана" за добив на платина, която е собственост на компанията „Лонмин" (Lonmin). Рудникът се намира на около 100 км от Йоханесбург и протестите на работниците са заради искане да се повишат доходите им.

Първи инциденти в мината имаше преди седмица, когато стотици миньори започнаха стачка и поискаха тройно увеличение на заплатите до 12 500 ранда (1500 долара).

След като миньорите започнаха стачката, между Националния синдикат на миньорите и по-малък синдикат, създаден от миньори, напуснали националния профсъюз, избухнаха сблъсъци.

В четвъртък сутринта няколкостотин души, въоръжени с метални прътове и мачете, отново се събрали в двора на мината, след като преговорите от предишния ден със силите на реда и с ръководството на мината не дали резултат.

В началото на протестите 10 души са загинали, от които двама полицаи. След инцидента от четвъртък жертвите надхвърлят 40 души.

Според свидетели полицията открила огън срещу тълпата, след като група въоръжени стачници се насочили към служителите на реда.

Самите протестиращи били провокирани да атакуват след използван срещу тях сълзотворен газ и водна струя в опит да бъдат разпръснати събралите се около 3 000 души.

В Youtube е публикуван и видео клип от фаталните събития, който не се препоръчва за малолетни, хора със слаби нерви или здравословни проблеми.

Протести в мината в „Марикана" не за първи път водят до злощастни резултати – през 2011 г. след протести „Лонмин" уволняват около 9000 служители.

Сегашната стачка и сблъсъците засегнаха значително добива в мината, посочва АП.

Заради размириците президентът на Южна Африка Джейкъб Зума си тръгна предсрочно от Мозамбик, където участва в срещата на върха на Общността за развитие на Южна Африка, посочва ИТАР-ТАСС.

#Южна Африка #мина Марикана #Лонмин #протест #миньори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »