Асандж: САЩ да се откажат от лова на вещици срещу Уикилийкс

Асандж: САЩ да се откажат от лова на вещици срещу Уикилийкс
Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж държи реч от сградата на еквадорското посолство в Лондон. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

На първата си поява в неделя на балкона на еквадорското посолство в Лондон, след като се укри на 19 юни в дипломатическата мисия, основателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж благодари на всички, които са му помогнали и специално Еквадор – страната, която му предостави политическо убежище.

Асандж говори десетина минути над главите на британските полицаи, които искат да го арестуват, след което влезе в посолството, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Той призова американския президент Барак Обама да направи необходимото и САЩ "да преустановят лова на вещици срещу Уикилийкс" – сайтът, който през 2010 г. разгласи хиляди американски дипломатически телеграми, някои от които поставиха в затруднено положение редица правителства.

Той дълго благодари на поддръжниците на Уикилийкс и изброи цял списък от страни от Централна и Южна Америка, дали подкрепата си на Еквадор: Аржентина, Боливия, Бразилия, Чили, Колумбия, Салвадор, Хондурас, Мексико, Никарагуа, Перу, Венецуела и още други. Благодари и на децата си, като ги увери, че скоро ще се съберат, както и на жителите на САЩ, Великобритания и Швеция, които го подкрепят.

Асандж се появи много елегантен – синя риза и връзка в цвят бордо на мотиви - сресан, прясно обръснат и загорял - описва го АФП, като добавя, че за да го слушат пред еквадорското посолство се събрали стотици хора – както активисти, така и обикновени зяпачи.

Швеция настоява 41-годишният австралиец да й бъде предаден, за да бъде разпитан по обвинения за изнасилване и сексуално посегателство, отправени срещу него от две жени. Той обаче се опасява, че Стокхолм може след това да го екстрадира в САЩ, където да бъде обвинен в шпионаж, за което рискува смъртно наказание.

#Швеция #Лондон #Уикилийкс #Джулиан Асандж #Великобритания #Еквадор #политическо убежище #колониализъм #Рафаел Кореа #президент на Еквадор #САЩ #Барак Обама #Президент на САЩ #лов на вещици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"