Чавес заплаши Лондон да не щурмува еквадорското посолство заради Асандж

Чавес заплаши Лондон да не щурмува еквадорското посолство заради Асандж
Венецуелският президент Уго Чавес заплаши Великобритания заради укриващия се в еквадорското посолство в Лондон основател на "Уикилийкс" Джулиан Асандж. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Венецуела Уго Чавес предупреди Великобритания, че страната му ще предприеме радикални мерки, ако британските власти щурмуват еквадорското посолство в Лондон, за да арестуват основателя на „Уикилийкс" Джулиан Асандж.

„Ако Великобритания наруши суверенитета на Еквадор, нашият отговор ще бъде радикален. Предлагаме на британското правителство добре да се позамисли, тъй като епохата, когато империите можеха да правят всичко, което поискат, вече завърши", подчерта президентът на Венецуела в изказване по националната телевизия, цитиран от РИА Новости и агенция „Фокус".

„Епохата, където старите и новите империи можеха да правят каквото си искат, е свършена. Еквадор не е сам", декларира венецуелският президент, известен с анти-западната си реторика.

Чавес, който е дългогодишен съюзник на еквадорския лидер Рафаел Кореа, не уточни какви именно действия може да предприеме Венецуела, но отбеляза, че те вече се подготвят.

След като се укри на 19 юни в дипломатическата мисия на Еквадор в Лондон, основателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж в края на миналата седмица получи политическо убежище от латиноамериканската страна.

Швеция настоява 41-годишният австралиец да й бъде предаден, за да бъде разпитан по обвинения за изнасилване и сексуално посегателство, отправени срещу него от две жени. Той обаче се опасява, че Стокхолм може след това да го екстрадира в САЩ, където да бъде обвинен в шпионаж, за което рискува смъртно наказание.

#Швеция #Лондон #Уикилийкс #Джулиан Асандж #Великобритания #Еквадор #политическо убежище #Рафаел Кореа #президент на Еквадор #САЩ #Венецуела #Уго Чавес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"