Бяло петно на кожата

Бяло петно на кожата
A A+ A++ A

Ако забележите поява на бяло петно по кожата, най-вероятно ще се запитате на какво се дължи. Ето няколко възможни причини за наличие на светли петна по кожата.

  • Екзема – когато част от кожата е раздразнена или се развива лека екзема, възможно е да се промени цвета на кожата на това място. По-често се наблюдават подобни петна при деца и възрастни, които имат алергии, астма или атопия.
  • Гъбична инфекция – възможно е бяло петно на кожата да означава гъбична инфекция (tinea versicolor). При подобна инфекция кожата може да изглежда по-светла или по-тъмна.
  • Псориазис и витилиго – при двете заболявания също се образуват по-светли от околната кожа петна.

За да бъде поставена точна диагноза, вашият дерматолог ще се интересува кога сте забелязали петното, дали свързвате появата му с нещо, дали петното се променя с времето (нараства, намалява), дали е променило цвета си, дали усещането върху този участък от кожата ви е променено, дали имате сърбеж или болка, дали преди сте имали подобен проблем, дали в семейството ви има роднини с подобен проблем, дали имате придружаващи заболявания, дали приемате медикаменти и още други въпроси.

Ако бялото петно на кожата ви нараства по размери или се появяват подобни петна на други части на тялото ви, консултирайте се незабавно със специалист.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"