Столичани: Ларгото е светло петънце, но не и обликът на България

Столичани: Ларгото е светло петънце, но не и обликът на България
Централната част на София – площадът между Министерския съвет и президентството, известен като Ларгото, вече е отворен за минувачи. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ларгото е едно светло петънце, но не и целят облик на България, смятат някои от живеещите в столицата.

Разкопките в сърцето на българската столица продължават и само дни делят столичани от възможността да се разходят и да наблюдават реставрацията на археологическите находки през стъклен купол, предаде БГНЕС.

Горещините през последните седмици от август не са спрели работата по античния комплекс в центъра на София.

Строителните екипи, които работят на повърхността пред ЦУМ, вече събират последните чували и инструменти и напускат площадката пред Министерски съвет.

Там вече са посадени дръвчета, изградени са каменни пейки и площадки от мозайка, които потапят София в духа на древния Рим.

Предстои да бъдат поставени стъклени прегради под бул. „Княгиня Мария Луиза" при ЦУМ, където ще бъде отворена пешеходна зона, а любознателните минувачи ще могат да виждат отблизо работещите археолози.

Това ще бъде възможно от 31 август, когато се очаква официалното откриване на метростанцията.

„Ларгото е чудесна идея. Ще ми бъде приятно да се разходя и да видя старинните неща. Проектът ще доведе повече гости на столицата. А ако има и специални брошури, хората от провинцията ще разберат и ще дойдат да го видят специално", сподели минаваща покрай разкопките столичанка.

„Ние в момента нямаме нищо друго освен една история, която трябва да пазим и тачим. А ние я забравихме. Античният град е една положителна стъпка. Но докато не се оправи ситуацията в България, тези малки неща като Ларгото са светли петънца, но не и обликът на България", смятат още столичани.

#Ларго #България #София #ЦУМ #Министерски съвет #Рим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"