Пожарът над Рилския манастир се разраства

Пожарът над Рилския манастир се разраства
Виждат се огромни пламъци и облаци черен дим. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пожарът над Рилския манастир се разраства, съобщи в петък сутринта кметът на Кюстендил Петър Паунов, цитиран от бТВ.

Виждат се огромни пламъци и облаци черен дим. 150 души рано сутринта в петък са тръгнали към алпийската част, за да ограничат пътя на огъня. В гасенето ще се включат два хеликоптера.

Огънят пламна в неделя следобед първо в местността Празна торба в Национален парк Рила, а над село Пастра, община Рила – в понеделник вечерта. Досега двете огнища  изпепелиха над 200 дка гори.

Пожарът край Дупница също продължава да бушува. През цялата нощ дежурни екипи следяха огънят да не достигне до къщите на хората. В най-застрашеното от огнената стихия село Тополница нощта премина на пост за част от жителите му.

Късно вечерта в четвъртък три от общо четирите огнищата бяха овладяни. В борбата с огъня се включиха десетки пожарникари, лесничеи и доброволци от няколко населени места.

От областната управа в Кюстендил успокоиха, че страшното вече е преминало.

„Той е от горната страна на железопътния път, от другата страна е вилната зона, в която гражданите и собствениците на тези вили трябва да бъдат спокойни”, увери Владислав Стойков, областен управител на Кюстендил.

В четвъртък вечерта пожарът спря движението на влакове по линията София-Кулата. Хората бяха транспортирани от гара Делян до гара Дупница с автобуси. От рано сутринта в петък гасенето бе възобновено.

#Рилския манастир #Кюстендил #Петър Паунов #Национален парк Рила #Пастра #Празна торба #Дупница #Тополница #Владислав Стойков #Кулата #Делян #пожар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"