Най-здравословният морков – добре измит, но не и белен!

Най-здравословният морков – добре измит, но не и белен!
A A+ A++ A

В стремежа си да изчистите перфектно зеленчуците, най-вероятно белите и морковите. Но знаете ли, че каротинът и минералните соли – калий, йод, фосфор и желязо, се съдържат в моркова в най-големи количества непосредствено под тънката ципа?!

Не белете морковите! Ако морковът е пресен, достатъчно е да го измиете обилно с вода и да отстраните задържаната пръст в цепнатините му с четка. Ако морковите са с тъмна, изсъхнала ципа, с черни петна или размекнати участъци, най-вероятно те са стари, измръзнали или изсъхнали и е по-добре изобщо да не се консумират.

Препоръчително е сурови моркови да консумирате обед и вечер. Заменете поне веднъж седмично газираната напитка със сок от моркови. Най-подходящата кулинарна обработка е задушаването и варенето на морковите, тъй като така максимално се извлича каротинът. Морковите се варят в малко вода, в затворен съд на слаб огън и до омекване. Могат да се задушат леко в малко мазнина и да се консумират директно или като гарнитура. Подобна гарнитура ще направи менюто ви по-здравословно.

Не бива да консумирате моркови, ако имате остра язвена болест или гастрит. Ако консумирате продължително време моркови в големи количества, възможно е да се появи жълтеникаво оцветяване на кожата ви. Състоянието не е опасно и преминава за дни.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници