Бивша пиарка на МЗХ се оказа и крупна земевладелка

A A+ A++ A

Бившата пиарка на Агенцията по храните Кристина Спасова, която се прочу покрай скандалния договор за популяризиране на програмата за селските райони във Фейсбук и Туитър, се оказа и крупна земевладелка.

Като съдружник в хладилното предприятие за преработка и консервиране на диворастящи плодове и гъби „Био ем ди" Кристина Спасова вече е дългосрочна арендаторка на над 1000 декара земеделска земя в Берковица, пише вестник „Сега".

25-годишното момиче е и съсобственик на 455 декара земи на завода.

Трети ден след разгарянето на скандала земеделското министерство продължава да отказва информация по договора с Кристина Спасова.

Според информация на вестник „Сега" от септември 2011 г. 25-годишната Кристина Спасова основава фирма „Кей ем ком" с 2 лв. капитал и успява за броени месеци да извърши разходи за над 900 000 лв.

През януари фирмата е избрана от земеделското министерство да популяризира Програмата за развитие на селските райони във Фейсбук и Туитър срещу 47 500 лв., а през април и юли вече е собственик на два офиса, закупени с налични средства без ипотека за 507 000 лв.

На 15 юни 2012 г. „Кей ем ком" сключва и друга крупна сделка - за придобиване на 26% от капитала на завода „Био ем ди" срещу 390 000 лв. 200 000 лв. са платени при сключването на договора, останалите 190 000 лв. се дължат до 4 месеца.

2% срещу 10 000 лв. си купува лично и Кристина Спасова.

Проверка на вестник „Сега" показа, че високата цена, платена от „Кей ем ком" за акции с много по-нисък номинал - 1300 лв., има обяснение.

Като съдружник в „Био ем ди" Кристина Спасова е придобила собственост и в учреденото няколко месеца по-рано - през април, дъщерно дружество „Био ем ди-1".

В капитала на „Био ем ди-1" са апортирани над 450 декара поземлени имоти, като стойността им е оценена на 1,1 млн. лв. И след приемането на Кристина Спасова като съдружничка дружеството продължава да купува нови земи, а през юли е сключило и крупен договор за аренда на земя с община Берковица.

Така собственикът на хладилното предприятие Димитър Младенов и новата му съратничка Кристина ще наемат за срок от 9 години около 1000 декара общинска земя. Материалният интерес по този наем според имотния регистър възлиза на 114 340 лв.

Нови въпроси изскачат и около закупения от „Кей ем ком" офис от 187 кв. м в „Манастирски ливади". От нотариалния акт за сделката става ясно, че Кристина Спасова я е сключила на доверие.

Сумата за закупуване на офиса - 332 491 лв., е била преведена на банкова сметка на собственика - птицепроизводителя „Градус-1", преди сключване на самата сделка.

Никъде в договора няма гаранции за купувача - не се споменава изискване парите да са блокирани до реалното сключване на сделката и вписването на нотариалния акт. Няма предварителен договор и платено капаро, не се споменава през коя банка е станало плащането. Няма и изрично изискване за представяне пред банката на удостоверение за липсващи тежести. От акта става ясно, че нотариусът се е задоволил единствено с устни уверения.

„След като ми заявиха, че са уредили финансовите си взаимоотношения, одобрих представения ми от страните нотариален акт," пише в него.

Кристина Спасова обяснява, че е изплатила помещението за 7 месеца със собствени сили благодарение на това, че работи.

Не е ясно откъде идват тези 7 месеца, след като „Градус 1" купува офиса на 1 декември 2011 г. и го продава на 6 април 2012 г., декларирайки, че е получила цялата сума.

Доколко доверчива е била експиарката в отношенията си с „Градус-1", показва договорът за втория офис, купен в същата сграда, но вече от строителя за 175 000 лв. В него са предвидени и предпазни клаузи, и блокиране на пари, и условия за връщане на капаро, коментира вестник „Сега".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"