Откриха първите електронни гишета за граничен контрол в България

Откриха първите електронни гишета за граничен контрол в България
Новите устройства се намират на летище София и дават възможност да бъдат проверявани биометрични данни. Снимка: "Уикипедия"
A A+ A++ A

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов откри първите в България електронни гишета за граничен контрол.

Новите устройства се намират на летище София и дават възможност да бъдат проверявани биометрични данни. Гишетата са четири, на стойност на 572 000 лева. Финансирането им е по проект на Европейския фонд „Външни граници", предаде БТА.

Освен да подобри сигурността на страната, се очаква системата да намали времето за проверка на пътниците и да оптимизира работата на граничните полицаи. Чрез нея един служител ще може да осъществява контрол на няколко електронни гишета.

Засега гишетата са програмирани да извършват контрол единствено на паспортите с биометрични данни на пристигащите граждани на Европейския съюз, Европейската икономическа зона и на Швейцария. За да се потвърди истинността на документа, ще се извършва лицево разпознаване и проверка на пръстовите отпечатъци.

„С подобни технически устройства като електронните гишета ще има гаранцията за недопускане на лица с фалшиви документи, лица, които биха представлявали интерес за Шенгенската информационна система, ще бъдат установявани на мига. С тези устройства има възможност да бъдат проверявани биометричните данни, паспортът, да бъде заснемано лицето и в реално време да се направи проверка във всички информационни системи – както националната база данни на България, така и в Шенген," каза пред журналисти на аерогарата Цветанов, цитиран от Информационна агенция "Фокус".

Цветанов подчерта, че реализацията на проекта показва ангажираността на България за присъединяване към Шенгенското пространство и за постигане на високи стандарти на сигурност.

#Цветан Цветанов #вицепремиер #министър на вътрешните работи на България #летище София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници