Нова заплаха за еврозоната – Словения е пред фалит

Нова заплаха за еврозоната – Словения е пред фалит
Още през месец октомври Словения може да банкрутира, ако не успее да продаде държавните облигации, алармира Янез Янша. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Словенският министър-председател Янез Янша официално призна, че държавата е изправена пред тотален банкрут.

Досега властите в Любляна твърдяха, че правителството може да се справи само с всички проблеми, предаде БГНЕС.

„Още през месец октомври Словения може да банкрутира, ако не успее да продаде държавните облигации. Става въпрос за нова, огромна заплаха за оцеляването на еврозоната“, алармира Янез Янша.

Това признание дойде само няколко часа след като кредитните агенции свалиха рейтинга на Словения. БВП през втората четвърт на годината спадна с 3,2%.

Според медиите в Германия и Австрия Словения възнамерява да се задържи на американския пазар, надявайки се, че с американската валута, долари, ще получи най-ниска лихва и по този начин ще избегне банкрута.

В анализа на „Файненшъл Таймс“ се казва, че призивът за помощ от страна на Янез Янша се дължи на невъзможността да бъде постигнато споразумение в управляващата коалиция относно извършването на реформи.

„През следващата година трябва да платим наведнъж два млрд. евро дълг и лихви. Това ще бъде невъзможно, ако тази есен не вземем необходимите мерки“, каза словенският премиер пред „Ди Пресе“.

#Янез Янша #Любляна #Словения #държавни облигации #еврозона #фалит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"