Добрев: Няма вариант да плащаме неустойки за „Белене" или да строим централа

Добрев: Няма вариант да плащаме неустойки за „Белене" или да строим централа
Делян Добрев заяви, че от самото начало процедурата за АЕЦ „Белене" е опорочена от политици с цел лично облагодетелстване още през 2006 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нито един от двата резервни плана след отказа от АЕЦ „Белене" не включва плащане на неустойки или строителство на централа обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

На 11 септември руската компания „Атомстройекспорт" посочи в комюнике, че увеличава исканите от Националната електрическа компания на България (НЕК) компенсации за отказа от АЕЦ „Белене" на 1 млрд. евро.

Тогава Делян Добрев определи като неоснователни претенциите на руската компания, защото не отговаряли на принципните договорености с Русия.

Той увери, че България се подготвя да отговори на този иск от 6 месеца с помощта на най-добрата адвокатска кантора в света, която имала много спечелени дела срещу „Атомстройекспорт".

„Наели сме най-добрата компания, печелила нееднократно срещу най-големите руски компании. Тяхното мнение е, че имаме всички аргументи," подчерта отново енергийният министър в ефира на бТВ.

Той посочи, че има принципна уговорка с „Росатом" и дъщерната й „Атомстройекспорт", че няма да се водят дела.

България обаче не е разчитала на уговорката и има план Б – за изграждане на защита, по която се работи от шест месеца.

„Нямаме никакви притеснения по отношение на този нов иск. Имаме и трети план, но нито един не включва нито плащане на неустойки, нито строителство на централа," категоричен е Делян Добрев.

Министърът заяви, че от самото начало процедурата е опорочена от политици с цел лично облагодетелстване още през 2006 г.

#АЕЦ „Белене" #Делян Добрев #„Атомстройекспорт" #НЕК #„Росатом"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »