ЕК предлага единен банков надзор от ЕЦБ

ЕК предлага единен банков надзор от ЕЦБ
Европейската комисия предложи нови правомощия за банков надзор за Европейската централна банка. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия предложи нови правомощия за банков надзор за Европейската централна банка.

В рамките на новия единен надзорен механизъм крайната отговорност за конкретни надзорни задачи, свързани с финансовата стабилност на всички банки от еврозоната, ще поеме ЕЦБ, предаде пресслужбата на институцията.

Националните органи ще продължат да играят важна роля в ежедневния надзор и при подготовката и прилагането на решенията на ЕЦБ.

ЕК също така предлага Европейският банков орган (ЕБО) да разработи единен наръчник за надзор, за да се запази целостта на единния пазар и да се осигури съгласуваност в банковия надзор за всички 27 държави членки на ЕС.

Комисията призовава Съвета и Европейския парламент да приеме предложените регламенти до края на 2012 г. заедно с останалите три компонента на интегрирания банков съюз ― директива и регламент за капиталовите изисквания, хармонизирани схеми за защита на депозитите и единна европейска рамка за възстановяване и оздравяване.

Предложеният на 12 септември пакет включва и възможност страните извън еврозоната да се присъединят на доброволно към него.

ЕЦБ ще отговаря за задачи като лицензирането на кредитните институции и контрола върху спазването на изискванията за капиталова адекватност, ниво на ливъридж и ликвидност и ще провежда надзора на финансовите конгломерати.

ЕЦБ ще е в състояние да се намесва на ранен етап, когато дадена банка нарушава или има опасност да наруши регулаторните изисквания за капиталова адекватност, като задължава банките да предприемат коригиращи мерки.

Банката ще си сътрудничи с ЕБО в рамките на Европейската система за финансов надзор. ЕБО ще продължи с разработването на единна нормативна уредба на ЕС, приложима към всички 27 държави членки, и ще следи надзорните практики да са съгласувани в целия блок.

За трансграничните банки с дейност във и извън държавите членки, участващи в Европейския надзорен механизъм, ще продължат да съществуват действащите в момента национални процедури по координация в страната на произход и в приемащата страна.

Комисията предлага Европейският надзорен механизъм да се въведе до 1 януари 2013 г. Най-напред от тогава ЕЦБ ще може да реши да поеме пълна отговорност за надзора над всяка кредитна институция, особено над получилите или поискалите публично финансиране.

От 1 юли 2013 г. всички банки с голямо системно значение ще бъдат поставени под надзора на ЕЦБ. Преходният период следва да завърши на 1 януари 2014 г., когато механизмът ще обхване всички банки.

#ЕК #ЕЦБ #банков надзор #Съвет на ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"