Ски сезон на Витоша със сигурност ще има

Ски сезон на Витоша със сигурност ще има
„Цялата драма и напрежение приключи, сезон ще има категорично“, обяви Мирослав Найденов. Снимка: newsmaker.bg
A A+ A++ A

Тази зима ще има ски сезон на Витоша, категорична е Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община.

Това стана ясно след среща на представители на „Витоша ски“, кмета на София, министъра на околната среда и водите Нона Караджова и колегата й с ресор земеделие Мирослав Найденов, предаде Дарик радио.

До края на октомври трябва да има сключен договор за наем на съществуващите ски писти, които ще се ползват от софиянци, посочи Фандъкова.

Тя уточни, че договорът ще е между Агенцията по горите и „Витоша ски“.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пък обясни, че това е временно решение на проблема, но добави, че се мисли за дългосрочно такова.

Това дългосрочно решение обаче включва дълга процедура по изработването на Подробен устройствен план.

„Няма никакъв проблем от гледна точка на плана за управление на парк Витоша“, каза екоминистърът Нона Караджова след срещата.

„Съществуващите писти могат да се пуснат, да бъдат обработвани и да се ползват, е мнението и на експертите и неправителствените организации“, уточни тя.

„Конфликт със Закона за защитените територии, с плана за управление на парка Витоша, зоните НАТУРА, няма категорично“, заяви министърът.

Красимир Каменов от Агенцията по горите подчерта, че договорът за наем ще бъде до една година.

Той допълни, че договорът ще е само за зимния сезон, тъй като по този начин няма да има търг.

Каменов увери, че се търси вариант за дългосрочно решение на проблема, за да не се налага да се подписва всяка година отделен договор.

По думите му до края на октомври трябва да приключат процедурите по подготовка на договора за наем, които включват изваждането на скици на местоположението на ски пистите и изготвянето на оценка, съгласно наредбата за поземлени имоти, въз основа на която ще се определи цена и по-късно ще се сключи договорът.

„В момента в кадастъра са описани само две от съществуващите четири ски писти“, каза земеделският министър Мирослав Найденов и допълни, че в най-кратки срокове това ще се промени и веднага след това ще стартира процедурата за отдаване под наем.

„Цялата драма и напрежение приключи, сезон ще има категорично“, каза Найденов.

Той посочи, че тези писти не са нови, а съществуват в плана за управление на природния парк. Министърът увери, че няма да се секат дървета и еколозите могат да бъдат спокойни.

От „Витоша ски“ не отговориха дали и следващия ски сезон ще бъде осигурен по същия начин. Те не предоставиха и информация за наема, който е бил плащан от концесионера досега.

#Витоша #ски #Йорданка Фандъкова #кмет на София #Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #София #Нона Караджова #министър на околната среда и водите #Витоша ски #НАТУРА #Красимир Каменов #Агенцията по горите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници