Защо царят се обади подготвен за АЕЦ „Белене“?

Защо царят се обади подготвен за АЕЦ „Белене“?
A A+ A++ A

Докато международно и енергийно дезориентираният Кабинет „Борисов“ се прави на изненадано-ощипан заради иска на „Атомстройескпорт“ за 1 млрд. евро към България за спирането на АЕЦ „Белене“, Симеон Саксбургготски се обади от забвението на историята.

Освен че напомни за позабравеното си съществуване, „величеството“ всъщност излезе с нетипично добре аргументирано изявление за рестартирането на проекта АЕЦ „Белене“ през 2002 г. и нуждата от развитие на ядрената енергетика в България.

Освен това бившият цар за първи път си позволи да критикува остро, макар и „имплицитно“, както той би казал, своя секретар на МВР, а сега наследник, „генерал Борисов“ за плановете да се използва площадка в Белене за „друга цел“.

Макар и добре премерено, изявлението на Сакскобургготски в полза на АЕЦ „Белене“ преповтаря аргументи на БСП и на руската държава дотолкова, че човек може лесно да повярва на твърденията за връзките на царя с руските интереси.

Все пак ще посмея да се съглася за някои неща с бившия премиер-цар на Републиката: България има нужда от ядрена енергетика и от решения „без партийна оцветеност“.

Жалко, че това изглежда невъзможно, защото и той, и Костов, и Станишев, и Борисов обслужват чужди енергийни интереси (руски, американски, други), но не и „интересите на народа“ (както повелява клетвата им).

ТАЗИ СТАТИЯ НА АНГЛИЙСКИ

#Белене #Бойко Борисов #Сергей Станишев #Русия #БСП #НДСВ #АЕЦ „Белене“ #министър-председател на България #Симеон Сакскобургготски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от По ваш сигнал
Последно от По ваш сигнал

Всички новини от По ваш сигнал »