Историческите уроци на Бойко Борисов

Историческите уроци на Бойко Борисов
A A+ A++ A

В разгара на енергийната „война“ между България и Русия, разпалена от иска на „Атомстройекспорт“ за 1 млрд. евро компенсации по прекратения проект АЕЦ „Белене“, българският премиер Бойко Борисов направи поредното си „компетентно“ и „политкоректно“ изказване.

Без да се замисли особено, Борисов реши да използва „руска терминология от времето на Втората световна война“ и сравни иска на „Атомстройекспорт“ с „вероломното нападение“ на Хитлеристка Германия над Съветския съюз през 1941 г.

Бързата историческа справка показва, че на Източния фронт през Втората световна война загиват над 25 милиона души, след като Хитлер решава да започне превантивна война срещу СССР и да наруши подписания две години по-рано пакт за ненападение „Рибентроп–Молотов“.

Явно българският министър-председател не прави разлика между решение на фанатизиран диктатор, довело до смъртта на милиони във войната, която братушките наричат „Велика Отечествена“, и противоречивия отказ на неговото правителство от един енергиен проект, обезпечен с договори.

Съвсем нормално е другата страна да иска договорите да се изпълняват. Друг е въпросът доколко са обосновани руските претенции за такава гигантска неустойка.

Какво ще реши Арбитражният съд в Париж, не се знае, но едно е сигурно - едва ли подобно сравнение на Борисов ще разколебае руснаците да защитават претенциите си, като много по-вероятно е да ги настърви.

#СССР #Адолф Хитлер #Втората световна война #Росатом #министър-председател на България #президент на Русия #Владимир Путин #Русия #Бойко Борисов #Атомстройекспорт #АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от По ваш сигнал
Последно от По ваш сигнал

Всички новини от По ваш сигнал »