Започва Международен фестивал на стъклото

Започва Международен фестивал на стъклото
По случай Международния фестивал на стъклотo в България пристига Матт Ескучи, емблематично име в областа на художественото стъкло в САЩ. Снимка: ifgsofia2010.blogspot.com
A A+ A++ A

Международен фестивал на стъклото – София 2012, ще бъде открит на 18 септември от 16:00 часа в Националната галерия за чуждестранно изкуство, съобщиха организаторите.

По случай Международния фестивал на стъклотo в България пристига Матт Ескучи, емблематично име в областта на художественото стъкло в САЩ.

Той участва във фестивала с творбата си „Дяволски много милилитри“ (работа с бренер, топено стъкло).

След края на фестивала Ескучи ще дари творбата си на Националната галерия за чуждестранно изкуство.

Матт Ескучи ще провокира българската публика с оригиналния си поглед към консумираните продукти, се казва в съобщението на организаторите.

Неговото изкуство е необичайно и заигравайки се с образа на вече непотребни предмети, насочва към нуждата от смяна на обичайната гледна точка, посочват още те.

Посетителите на фестивала могат да видят „Дяволски много милилитри“ в галерия „Райко Алексиев“ от 18 септември до 8 октомври, след което работата ще стане част от колекцията на Националната галерия за чуждестранно изкуство.

Матт Ескучи е носител на седем престижни награди и е един от художниците, въвеждащи иновации в сферата на художественото стъкло.

Негови работи са включени в постоянните колекции на музея в Кобе, Япония, Музея на изкуствата във Филаделфия, Музея за изкуства и дизайн в Ню Йорк.

Акцията по даряване на работата на Матт Ескучи допринася за популяризирането на художественото стъкло в България и стимулира неговото развитие.

Фестивалът на стъклото ще продължи до 8 октомври.

#Ню Йорк #Филаделфия #Япония #САЩ #България #Националната галерия за чуждестранно изкуство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"