АП: България – назад във времето, с бясно модернизирано общество

АП: България – назад във времето, с бясно модернизирано общество
Авторката допълва, че общуването на английски може да бъде трудно, тъй като българите не разбират добре американския акцент. Снимка: Picture Alliance/AFP Creative
A A+ A++ A

Посещение в България може да ви накара да се почувствате така, сякаш се връщате назад във времето и ставате свидетели на общество, което се е модернизирало с бясна скорост, пише журналистката Корали Карлсън в Асошиейтед прес в свой материал за България.

„Дърпана от коне каруца преминава покрай нас на път за кафене в заспалия български планински град Якоруда, където пием еспресо и дъвчем тестени изделия със сирене. На широкия градски площад хората се въртят около изложена съветска гаубица, пъдят улични кучета и хвърлят бегли погледи на чужденката, която прави снимки“, разказва още авторката в статията си, озаглавена „България – древни руини, бързи коли и сирене“.

„Само няколко дни преди това в София надвиквахме пулсиращата музика в един от горещите нощни клубове в България, изпълнен с момичета с къси поли, танцуващи върху масите, и с метални детектори на входа“, посочва Карлсън.

„Посещение в България може да ви накара да се почувствате така, сякаш се връщате назад във времето и ставате свидетели на общество, което се е модернизирало с бясна скорост. По пътищата се движат едновременно мулета и ферарита. Близо до магазин, в който се продават дрехи на „Прада“ и „Версаче“, възрастни жени продават плетени на една кука и бродирани покривки за маса. Порутени жилищни сгради от времето на СССР гъмжат от хора, както и лъскав нов Мол“, пише авторката, която е сгодена за българин, живеещ в Ню Йорк.

Тя споделя впечатленията си от второто си идване в страната това лято, когато посетила София, малки планински селища, древни римски руини и черноморски курорти.

„Никъде разполовяването на две не е толкова очевидно и приятно, колкото в София“, допълва Карлсън, като разказва за разходката си по жълтите павета в центъра на града до катедралата „Свети Александър Невски“.

„В близък затревен парк на бит пазар се продават традиционни ръчно изработени предмети и сувенири от комунистическото минало на България, включително партийни книжки, в които хората записвали месечния си членски внос за Комунистическата партия“, пише Корали Карлсън.

„Но през нощта посещаваме заведения в София с мускулести мъже и кльощави, оскъдно облечени жени. В „Бар Флайт“ седим навън и наблюдаваме пристигането на лъскави нови коли „Астън Мартин“, „Ферари“ и мощни „Мерцедес Бенц“, продължава журналистката.

Тя е посетила и черноморското крайбрежие, което според нея е „голяма притегателна сила за туристите, особено руснаци“.

Авторката отбелязва, че месец след самоубийствения атентат на летището в Бургас, при който бяха убити петима израелски туристи и българския шофьор на автобуса, белезите от атаката са незабележими за обикновения посетител.

„Плажовете продължаваха да са пълни хора“, пише още Карлсън.

Тя е особено впечатлена от руините от Римската, Византийската и Османската империя, които разгледала при посещението си в Несебър и Пловдив.

Силно впечатление й е направила и българската кухня, поради което определя страната като кулинарен рай. Споменати са мусаката, пълнените чушки, сиренето (посочва гръцкото сирене фета), гъстото кисело мляко, шопската салата, баницата, медът.

Авторката отбелязва, че повечето знаци по улиците са изписани на български и английски език, а повечето ресторанти имат менюта на английски, понякога с хумористичен превод.

Тя допълва обаче, че общуването на английски може да бъде трудно, тъй като българите не разбират добре американския акцент.

Най-голямо объркване у нея е предизвикало клатенето на главата в обратна посока като знак за „да“ или „не“.

„Главата ми се върти в погрешната посока, само като си помисля за това“, завършва авторката.

#България #София #Несебър #Пловдив #Бургас #Якоруда #Прада #Версаче #Ню Йорк #атентат #Римска империя #Византийска империя #Османска империя

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »