Нели Крус: В България не се знае какво е независимост на медиите

Нели Крус: В България не се знае какво е независимост на медиите
Еврокомисар Нели Крус (в средата) по време на среща с издатели и представители на българските медии в София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Издателите, журналистите и медийните експерти в България не са „на едно мнение" какво означава независимост на медиите, заяви еврокомисарят по телекомуникациите Нели Крус на дългоочаквана среща с българските медии в София.

По време на срещата със зам.-председателя на Европейската комисия Крус в Информационния център на ЕС в София обаче не остана време за редовите журналисти, а по-голямата част от времето мина в изказвания на издатели на медии и ръководители от висш ранг, предаде агенция БГНЕС.

"Ясно ми е, че тук става дума за важни неща като темите за прозрачността на собствеността и финансирането на медиите. Ще трябва да се запозная с повече детайли от чутото", посочи Крус, след като изслуша част от представителите на издателите.

„Чух и че вие цените независимостта на медиите точно колкото и аз, но не всички сте на едно мнение какво означава това", заяви тя.

„Не знам това до какъв практически резултат ще доведе. Но можем да се съгласим, че насилието е абсолютно неприемливо в каквато и да е форма, автоцензурата е неприемлива и вие и ние можем да си помогнем да разрешим това", каза Нели Крус.

„Трябва да се знае кой е собственикът на даден вестник или на ТВ канал, който хората гледат. Трябва да има и прозрачност къде се насочват публичните ресурси - това са днешните правила, категорична бе тя. Трябва да даваме яснота и имаме право да знаем за какво се използват парите на данъкоплатците", настоя еврокомисарят.

„За мен са ясни три неща: тези проблеми няма да изчезнат без дебат по прозрачността, не искам да си скрия главата в пясъка, но можем да разгледаме варианти за решение, което казах и на премиера ви. В една по-формална кръгла маса аз ще бъда вашият най-голям поддръжник за прозрачност", предложи Нели Крус.

Тя благодари, че изказващите се са били честни и са подкрепили демократичния диалог.

„В момента разполагам с малко правни лостове, но мога да изразя позиции и да упражня известен натиск ,за да се случат някои неща", обеща Нели Крус.

„Отнасям се с разбиране към факта, че понякога правителствата нарушават медийния плурализъм, но аз твърдо вярвам в него. Законодателната рамка не ни дават възможност да решим всички проблеми, но мога да насоча светлините на прожекторите към тях", обяви зам.-председателят на ЕК.

„Нека си дадем сметка, че историята не свършва тук. Нека организираме кръгла маса в по - широк мащаб, не само в България. Помолих мои колеги да напишат доклад за свободата на медиите, той ще излезе в края на ноември и ще бъде изготвен от бившия президент на Латвия", съобщи Нели Крус.

„Използвайте цифровия свят, не се страхувайте от него. Очаквам и вашите писмени коментари - с факти и цифри, какво вие предлагате, какво бихте направили по проблема", заключи Нели Крус.

Срещата с еврокомисар Нели Крус в София бе дългоочаквана за редица независими журналисти в България, които в началото на септември изпратиха отворено писмо до заместник-председателя на Европейската комисия Нели Крус с молба за среща заради кризата с медийната среда в България.

Агенция БГНЕС отбелязва, че темата за свободата на медиите в България не беше изложена по същество на срещата с българските журналисти, а еврокомисарят Нели Крус отказа да влиза в подробностите на скандални взаимоотношения между едни и други медийни групи, дори между отделни журналисти.

#Нели Крус #медии #България #журналисти #еврокомисар #издатели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"