Карикатурата в „Шарли Ебдо“ не била на Мохамед

Карикатурата в „Шарли Ебдо“ не била на Мохамед
Пред Дарик радио Биар обясни, че подигравката не е с Мохамед, а с филма, който се подиграва с Мохамед. Снимка: bTV
A A+ A++ A

Нарисуваният мюсюлманин на корицата на списание „Шарли Ебдо“ не е пророкът Мохамед, обясни Жерар Биар, главен редактор на френския сатиричен седмичник.

Последното издание на „Шарли Ебдо“ беше определено от световните медии като „обидно за исляма“.

На първа корица списанието публикува рисунка на мюсюлманин в количка, бутана от ортодоксален евреин, а на задната има гол мъж с чалма, когото снимат с филмова камера.

Пред Дарик радио Биар обясни, че подигравката не е с Мохамед, а с филма, който се подиграва с Мохамед.

След излизането на новия брой в сряда Париж обяви, че в петък ще бъдат затворени френски мисии и училища в 20 държави, тъй като не се изключват размирици след петъчната молитва.

„Настоящата ни главна страница не обижда никой – виждате ли пророка Мохамед в нея? Не. Нито един от двамата персонажи не е Мохамед – те са просто един мюсюлманин и един евреин. Картинката е „препратка“ към френската комедия „Недосегаемите“, в която се разказва за един инвалид и неговия помощник, която стана много сполучлива по кината из целия свят“, каза Жерар Биар.

„Ние коментираме новините. Ние сме сатиричен политически седмичник. Като има една толкова силна и полемична новина, която върви цяла една седмица – много ясно, че няма как да я избегнем! Да не говорим, че сюжетът на този филм се вписва в рамката на нашата редакторската линия, която е да се борим срещу религиите и срещу тези, които ползват религиите за политически цели. Вписва се в нашите задължения като журналисти и коментатори“, обясни главният редактор.

Според него религиозни лидери, които от много време искат и политическа власт, трябва да са наясно, че ставайки политическа сила, те вече подлежат на същите критики като всички останали политици.

#мюсюлмани #Париж #пророка Мохамед #Шарли ебдо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници