За запазването на светското образование в България

За запазването на светското образование в България
A A+ A++ A

Светият Синод на Българската православна църква напоследък настоява правителството да включи предмета вероучение в задължителната учебна програма.

Децата в днешно време нямат морални устои, казват църковните деятели, твърдейки, че задължителното религиозно образование ще изцери растящата агресия сред подрастващите.

През юни премиерът Бойко Борисов заяви подкрепата си за въвеждане на вероучение в училищата.

Образователното министерство обаче наскоро се обяви против идеята, като изтъкна, че има над 115 вероизповедания регистрирани у нас и предложението на Светия синод, означава, че трябва да се даде възможност на всички от тях да влязат в класните стаи.

Както отбеляза министър Сергей Игнатов, църквата може да стигне до децата посредством вече съществуващите неделни училища и часове по свободно избираема подготовка.

Засега изглежда, че амбицията на БПЦ да прокара религиозна индоктринация в училищата няма да се увенчаят с успех.

При все това, правителството ни е пословично с изненадващите обрати в решенията си и затова смятам, че дебатът трябва да се поддържа жив.

Политическата пропаганда няма място в училищата. А религията?

Миналата година обществото се възмути – и с право – когато партийната пропаганда на ГЕРБ стигна до невръстни ученици в град Пещера.

Но докато в обществото цари силен консенсус относно това, че в училище е недопустимо да навлиза партийна пропаганда, сякаш много хора смятат, че религиозната индоктринация на ученици е нещо нормално.

Щом разбираме, че партийното промиване на мозъци сред децата е гротескно и плашещо, какво ни пречи да проумеем, че не бива да насаждаме религиозни предразсъдъци на седемгодишни деца?

Необходима ли ни е още сегрегация?

Въвеждането на вероизповедание в училищата вероятно ще увеличи етническата сегрегация в страната, и то сред деца на много крехка възраст.

Ясно е, че БПЦ ще се опита да привлече всички етнически български деца, докато мюсюлманската религиозна общност ще направи същото с децата от турски произход.

Българските деца ще учат, че религията на техните другарчета е „погрешна"  - и обратното.

Тази църква „заслужава ли" да стигне до децата?

Смущаващи изказвания се чуват напоследък от БПЦ. Пловдивският митрополит Николай сравни сурогатното майчинство с проституция.

Същият Николай „обвини" концерта на Мадона в София за трагедията в Охрид през 2009.

През юни отец Евгений Янакиев от Сливен каза, че „би било добра идея да се хвърлят камъни" по участниците в парада София Прайд. За щастие, призивът към насилие не беше последван, но трябва да се отбележи, че БПЦ не намери за нужно да се разграничи от него.

Разкритието (съвсем очаквано), че висшият клир се състои основно от бивши ченгета на ДС, никак не се отразява добре на имиджа да църквата.

Мнозинството от българите, дори и тези, които вярват в Бог, нямат доверие на БПЦ. Тя просто е забъркана в твърде много скандали.

Лимузината на митрополит Кирил е само един пример.

Религията ще подобри ли образованието?

Образователната ни система е в дълбока криза, а нивата на функционална неграмотност са вече плашещи.

Не ми се вярва въвеждането на вероучение в училищата да доведе до твърде големи вреди – дотолкова, доколкото се съмнявам някой да преподава на децата, че земята е плоска или че няма еволюция.

Разбира се, нападки към науката не са изключени, но дори и без тях стои въпросът дали да не се направят някои по важни промени в задължителната учебна програма – като се увеличат, например, часовете по математика, физика, литература, и философия – вместо налагането на вероучение.

ТАЗИ СТАТИЯ НА АНГЛИЙСКИ

#вероучение #Българската православна църква #БПЦ #образование

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »