Делото за радикален ислям е поръчково според мюфтията на Пазарджик

Делото за радикален ислям е поръчково според мюфтията на Пазарджик
13 души, подсъдими за проповядване на антидемократична идеология, налагане на шериатската държава, проповядване на омраза на религиозна основа, се изправиха пред съда в Пазарджик на 18 септември, а около 300 души се събраха в тяхна подкрепа. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Делото за проповядване на радикален ислям е поръчково и представлява опит за нов възродителен процес, смята районният мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих.

Самият той е сред 13-те подсъдими, които се изправиха пред Окръжния съд в Пазарджик на 18 септември като обвиняеми за проповядване на антидемократична идеология, налагане на шериатската държава, проповядване на омраза на религиозна основа.

Повдигнати са обвинения за ръководене и членуване в нерегистрираната по закон в страната ни организация „Ал-Уакф ал-ислями“ – клон на едноименната саудитска фондация, действала в областите Смолян, Благоевград и Пазарджик.

„Делото за проповядване на антидемократична идеология е поръчково и е опит за нов възродителен процес“, заяви мюфтията Абдуллах Салих пред Дарик.

Ходжата на Сърница Саид Мутлу също заговори за възобновяване на репресиите срещу мюсюлманите, докато няколко стотици привърженици на ислямската религия протестираха пред съда в Пазарджик миналата седмица.

Според Абдуллах Салих с това дело, което продължава на 26 септември, се цели да се спрат имамите да проповядват ислям и затова именно обвиненията са срещу водачите на религията.

Той категорично отрича в България да има членове на нерегистрираната в страната организация „Ал-Уакф ал-ислями“, която е клон на едноименната в Саудитска Арабия.

Мюфтията твърди, че носенето на дълга брада и петкратната молитва през деня не означават принадлежност към организация, проповядваща религиозна омраза, и като пример той дори даде пловдивския митрополит Николай, чиято брада била по-дълга от неговата.

#Саид Мутлу #„Ал-Уакф ал-ислями“ #Пазарджик #Окръжен съд #радикален ислям #Абдуллах Салих #Смолян #Благоевград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"