БАН: Дянков ни омъртвява

БАН: Дянков ни омъртвява
Политиката на финансовия министър Симеон Дянков спрямо БАН остава силно противоречива. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Допълнителното намаляване на държавната издръжка на Българската академия на науките в „Бюджет 2012“ може да задуши окончателно академията, според проф. Никола Малиновски, представител на Общото събрание на БАН.

„Изглежда, че умираме твърде бавно за господин министъра“, каза професорът по Нова ТВ в сряда, визирайки финансовия министър Симеон Дянков и наблягайки на това, че 142-годишната научна институция може да намери своя край в резултат на правителствената политика.

Малиновски изтъкна, че макар Дянков да е обявил, че държавният бюджет за следващата година предвижда 50 млн. лева повече за образование, то бюджетът на БАН е с 5 млн. лв. по-малко, при това на фона на намаленията му през последните две години.

„БАН е единствената институция, която е на държавна субсидия и не получава пари за парно, ток и вода. Тя получава бюджет, който частично стига за изплащане на планираната работна заплата, но ние не успяваме да го правим. В резултат на това хората в академията финансират държавата, като продължават да вършат работата си“, обясни проф. Малиновски.

Той съобщи, че средната работна заплата на учените в БАН би трябвало да бъде 628 лева. Миналата година обаче успяха да платят 534 лева средна работна заплата на човек, допълни той.

Най-ниската заплата в БАН е 400 лева за асистентите, 350 лева за техническия персонал. „Получава се така, че кадър, който е висококвалифициран, ще получава толкова, колкото кадър, който няма никакво образование. Това наред ли е?“, попита проф. Малиновски.

„Със Симеон Дянков се мъчим да се срещнем от две години. Нито с него, нито с представител на министерството имаме някакъв контакт. Непрекъснато ги каним да дойдат. 142-годишна институция ще умре. Те ни душат, не успяват да ни задушат и затова ни душат още повече“, каза още професорът.

#бюджет 2012 #Никола Малиновски #Българска академия на науките #БАН #Министър на финансите #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »