Разследват мелничарите за картел

Разследват мелничарите за картел
Това е първата проверка за картелни договорки в сектора. Снимка: ubm-bg.org
A A+ A++ A

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), съвместно с представители на МВР, е извършила проверка в офиса на Сдружение „Съюз на българските мелничари“ във връзка с разследване за картелни споразумения.

Проверката е направена на 21 септември, петък, след получено съдебно разрешение от Административния съд в София, съобщиха от антимонополната комисия.

Тя е в резултат на образувано производство за разследване на евентуално извършено нарушение от съюза по чл. 15, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията, който забранява „всякакъв вид споразумения между предприятия, решения на сдружения на предприятия, както и съгласувани практики на две или повече предприятия, които имат за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния пазар“.

Проверката е във връзка с резултатите от инициирания през март 2012 г. секторен анализ на конкурентната среда на взаимосвързаните пазари по веригата „пшеница – пшенично брашно – масов пшеничен хляб“, уточняват от КЗК.

От офиса на дружеството са иззети копия от документи, съхранявани на хартиен носител, а чрез използване на специализирано оборудване са иззети и документи, съхранявани на електронни и други цифрови носители на информация.

Предстоящият подробен анализ на събраните документи ще покаже дали са налице доказателства за предявяване на твърдения за извършено нарушение на „Съюз на българските мелничари“, отбелязва комисията.

В случай че такива бъдат предявени, ответната страна ще има възможност да упражни правото си на защита.

След приключването на процесуалните действия по преписката, КЗК ще се произнесе окончателно по случая.

Това е първата проверка за картелни договорки в сектора.

Цената на хляба тръгна нагоре още през март. Тогава хлебопроизводителите изтъкнаха две причини – поскъпването на горивата и на брашното.

През лятото изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) установи, че хлябът е поскъпнал повече от брашното през последните години, а фирмите по веригата до магазина смаляват печалбите си, за да го удържат на поносима цена.

#Комисията за защита на конкуренцията #КЗК #МВР #Съюз на българските мелничари #София #Закона за защита на конкуренцията #хляб #брашно #картел #Института за пазарна икономика #ИПИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"