Неизвестен американски консорциум иска да строи АЕЦ „Белене“

Неизвестен американски консорциум иска да строи АЕЦ „Белене“
Самюел Реди е представил параметрите на предложението си в присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Неизвестният американският консорциум „Глобъл пауър консорциум“ е проявил интерес към изграждането на проекта АЕЦ „Белене", заяви Самюел Реди от компанията.

Самюел Реди е представил параметрите на предложението си в присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

„Имаме интерес към проекта АЕЦ „Белене“. В разговори сме с НЕК. Ние сме в контакт с няколко компании, които да се присъединят към консорциума. В етап сме на разработване на меморандум за членство в консорциума“, каза той, цитиран от БГНЕС.

Реди обясни, че първоначално НЕК трябва да създаде проектна компания, при което активите и пасивите, свързани с проекта „Белене“, ще бъдат прехвърлени към проектната компания. Той посочи, че са в разговори с руската компания „Атомстройекспорт“.

Самюел Реди каза още, че осъзнават сложността на проекта. По думите му активите, които ще придобият от НEК, ще бъдат остойностени по справедлива пазарна цена.

„Не търсим финансови гаранции от страна на българското правителство по този проект. Той ще е гарантиран на 100% от средствата на американските компании“, обеща Реди.

През 2006 търгът за втората атомна централа в България беше спечелен от руската „Атомстройекспорт“, дъщерна компания на държавната корпорация „Росатом“.

За изграждането на централата беше създадена проектна компания между НЕК и германската Ер Ве Е.

След идването на власт на ГЕРБ през лятото на 2009 проектът започна да буксува. Това стана причина за оттеглянето на Ер Ве Е през 2009 г. „Росатом“ – убедени в това, че проектът е печеливш, предложиха на българската страна финансиране. Те също така доведоха и чуждестранни инвеститори в лицето на „Фортум“ и „Алтран“.

През ноември 2010 г. руснаците предложиха и твърда цена от 6.3 милиарда евро за централата, която според техните изчисления ще се изплати за по-малко от 20 години.

Срокът на експлоатация на двата 1000 мегаватови блока на бъдещета централа е 60 години.

Въпреки това проектът беше замразен през март 2012 г. В началото на септември „Атомстройекспорт“ увеличи претенциите си към НЕК до 1 милиард евро за неизплатени, вече извършени, дейности по проекта АЕЦ „Белене“.

Делото ще се гледа от Международния арбитраж в Париж.

#енергетиката и туризма #министър на икономиката #Делян Добрев #Глобъл пауър консорциум #АЕЦ „Белене“ #Самюел Реди #Атомстройекспорт #НЕК #България #Ер Ве Е #ГЕРБ #Росатом #Фортум #Алтран #Париж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници