Кои са „Глобъл пауър консорциум" и Самюел Реди?

A A+ A++ A

Представителят на кандидат-инвеститора за АЕЦ „Белене" „Глобъл пауър консорциум” се представи пред българските депутати като Самюел Реди, но търсенето в интернет и бази данни не показа информация за човек с такова име и работещ в областта на енергетиката, съобщи „Дневник".

Изданието откри, че човекът, който прави презентация на намеренията на неизвестния американски консорциум „Глобъл пауър" в икономическата комисия в парламента, е представен като Самюел Реди – управител на компанията FreNuc.

Според кратката онлайн визитка на тази компания, тя предлага атомни инженерни услуги.

FreNuc се представя, че има „десетилетия опит в тази индустрия и дълбока експертиза" и че предлага широка гама от услуги и продукти в сферата на атомното инжерество в САЩ, Европа и други места по света. Седалището на фирмата е в Швейцария.

В профила в професионалната социална мрежа LinkedIn Сам Реди е посочил, че основава и управлява компанията FreNuc от 2009 г. и че тя има между 50 и 200 служителя, посочва още „Дневник”.

Реди е написал също, че има над 30 години опит в атомната индустрия в САЩ, където е работил в Чикаго.

Обявеното в парламента име „Глобъл пауър консорциум" не се появява при бързо търсене в интернет, както и не се среща никъде в материалите за Реди и FreNuc.

Читател на „Дневник" е изпратил във форума на сайта линк с името на компанията –  http://globalpowerconsortium.com, под който се появява сайта на Quantum Group.

В интернет съществува страницата http://globalpowerconsortium.com, която е пълно копие на страницата на инвестиционния фонд Quantum Group (http://quantumgroupus.com).

„Дневник” посочва още, че http://globalpowerconsortium.com е регистрирана на 23 юни 2012 г. за срок от една година от компанията FastDomain Inc.

От своя страна http://quantumgroupus.com е регистрирана на 23 януари 2004 г. от Quantum Group и домейнът е собственост на Quantum Group.

В страницата не е посочена връзка между „Глобъл пауър консорциум” и Quantum Group. Всъщност, освен самия домейн, името „Глобъл пауър консорциум” не се споменава никъде.

Визитката на Quantum Group посочва, че компанията има интерес в няколко индустрии, които се развиват в глобален мащаб през последните две десетилетия.

Приведен е списък с осъществени проекти в телекомуникациите, медиите, недвижимите имоти, интернет технологиите и генерирането на електроенергия.

За успешен проект в сферата на електроенергията е посочена New England Power Company, която по думите на Quantum Group ще се занимава с търсене на проекти за алтернативна енергия като например слънчевата в Европа.

През последните няколко години New England Power Company развива ТЕЦ и ВЕЦ проекти в Азия и Африка. Търсене в интернет на самостоятелна страница на New England Power Company обаче не дава резултати.

Като адрес на Quantum Group е посочен Battery Place 17, 11-ти етаж, Ню Йорк. Проверка в социалната мрежа за споделяне на местоположение FourSquare обаче показва, че на това място и адрес се намира технологичният стартъп SinglePlatform, която няма нищо общо с атомната енергия, инженерството или Quantum Group.

#АЕЦ „Белене" #Глобъл пауър консорциум #Самюел Реди #САЩ #Европа #Швейцария #LinkedIn #Чикаго #Quantum Group #Азия #Африка #Ню Йорк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »