Олигарсите Чорни и Дерипаска си стиснаха ръцете в извънсъдебно споразумение

Олигарсите Чорни и Дерипаска си стиснаха ръцете в извънсъдебно споразумение
Майкъл Чорни (вляво) и Олег Дерипаска (вдясно) са сред най-известните руски олигарси. Снимка: „24 часа“
A A+ A++ A

Руските милиардери Олег Дерипаска и Майкъл Чорни постигнаха извънсъдебно споразумение по спора на стойност близо 1 млрд. долара за дялове от алуминиевия гигант "Русал".

Уреждането на спора стана буквално в последния момент, точно преди двамата руски олигарси да се явят пред съда в Лондон, за да дадат показания по делото, предаде Ройтерс, цитирана от „Капитал“.

„Господин Дерипаска обяви, че съдебният процес, заведен срещу него от г-н Чорни, е приключил“, каза говорител на Дерипаска.

Повече подробности по извънсъдебното споразумение не бяха огласени. От лагера на Чорни също изпратиха аналогично съобщение до медиите, потвърждаващо, че спорът е уреден.

Роденият в Узбекистан евреин Майкъл Чорни, който сега живее в Израел, твърдеше, че Дерипаска е нарушил обещанието си да изкупи дела на Чорни от съвместния им бизнес с алуминий.

Дерипаска, който контролира „Русал“ и оцеля от репресиите на президента Владимир Путин, пък отричаше, че е имал бизнес отношения в Чорни.

Дерипаска твърдеше, че е жертва на рекет, дирижиран с помощта на Чорни - обвинение, което последният отрича.

Мегапроцесът, който се очакваше да продължи през цялата 2013 г., щеше да хвърли светлина върху тъмната част на бизнеса с алуминий в „Дивия изток“ на постсъветска Русия, коментира агенция Ройтерс.

Чорни, който през 2008 г. спечели правото да прехвърли спора си с Дерипаска в Лондон - любимо място за разрешаване на спорове между руски олигарси, - трябваше да се подложи на кръстосан разпит следващия вторник.

Разпитът трябваше да се проведе посредством видеоконферентна връзка от Израел, където Чорни живее. Както е известно, срещу бившия собственик на "М-тел" и футболния отбор на „Левски“ има издадена международна заповед за арест във връзка с предишно разследване за пране на пари, която не му позволява да пътува до Лондон.

#Русия #олигарх #Олег Дерипаска #Майкъл Чорни #Израел #Левски София #М-Тел #Русал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"