НЕК на път да рестартира АЕЦ „Белене" без решение на парламента

НЕК на път да рестартира АЕЦ „Белене" без решение на парламента
Националната електрическа компания (НЕК) е обявила в четвъртък обществена поръчка за избор на изпълнител за оценка на активите и пасивите на проекта АЕЦ „Белене". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Националната електрическа компания (НЕК) е обявила в четвъртък обществена поръчка за избор на изпълнител за оценка на активите и пасивите на проекта АЕЦ „Белене".

Обявлението е публикувано на сайта на Агенцията за обществените поръчки ден, след като американския консиорциум „Глобъл пауър консорциум" обяви, че иска да изгради АЕЦ „Белене" като частен проект, предаде „Медиапул".

Решението за спирането на проекта бе взето през март 2012 г. от кабинета „Борисов", а след това бе потвърдено и от Народното събрание. Това означава, че за започването на нови преговори е нужно решение на парламента.

Поръчката на НЕК е за „Избор на изпълнител, който да изготви оценка на обособени активи и пасиви, свързани с проекта АЕЦ „Белене", с готовност за тяхното отделяне".

Максималната прогнозна стойност е 500 000 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение на поръчката е 2 месеца, съобщава „Дневник".

По време на представянето си и от „Глобъл пауър консорциум" заявиха, че първо ще правят оценки на всички активи и пасиви и едва тогава ще могат да говорят с подробности по намеренията си.

НЕК очевидно възнамерява да свърши тази работа със собствени средства.

Все още не е ясно какви капитали стоят зад американския кандидат-инвеститор за АЕЦ „Белене".

За сметка на това председателят на Народното събрание Цецка Цачева спешно изготви проект, който разрешава възобновяване на строителството и преговори с инвеститора.

Без да са ясни и базисни параметри на евентуална сделка, премиерът Бойко Борисов поиска от новия инвеститор 200 млн. евро или долара депозит, за да започнат преговорите.

Министър-председателят обяви, че е „разпоредил" на Народното събрание да се занимава в преговорите.

#АЕЦ „Белене" #„Глобъл пауър консорциум" #НЕК #обществена поръчка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"