Проф. Илчев: Софийският университет не е просто път, а магистрала

Проф. Илчев: Софийският университет не е просто път, а магистрала
Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ приветства студентите по случай новата академична година в стилистиката на премиера Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ приветства студентите по случай новата академична година в стилистиката на премиера Бойко Борисов, който бе специален гост на събитието.

„Избирайки Софийския университет „Св. Климент Охридски“, вие сте избрали не просто път, а широка магистрала, която вече век и четвърт свързва България с Европа“, каза проф. Иван Илчев, цитиран от БГНЕС.

Самият премиер поздрави студентите, като им напомни, че отвсякъде могат да стигнат до университета с метро, и подчерта колко несъстоятелна е дискусията за необходимостта от магистрали в XXI век.

Ректорът на най-старото висше учебно заведение в България също избра да говори за пътища и магистрали, но такива, които не могат да бъдат докоснати или видени.

„Наскоро нашият министър каза, че образованието е приключение, съгласен съм с него. Да работиш в тази област е и лудост, и мазохизъм, и ние, вашите преподаватели, май сме луди и искаме да ви помогнем. Пътят, който сте поели, ще ви отведе в държава на духа, в която уважаваме постиженията на предходниците ни и се опитваме да надграждаме. Университетът не е път към богатството, а път към истината“, каза още проф. Иван Илчев.

Той пожела на студентите да не отстъпват от пътя на интелекта и припомняйки им за невидимия университет от книгите на Тери Пратчет за Света на диска, подчерта, че университетът, в който те са постъпили, е ясно видим.

Ректорът заяви, че СУ е на първо място сред държавните университети в България в 22 професионални направления и е сред първите 3% на 20 000 най-добри университета в света.

„От студентите зависи университетът да влезе в първите 2%. Вярваме, че и правителството ще поеме по този път и ще защити правото ни да имаме отделна оперативна програма за образование и наука. Това е твърдото становище на Съвета на ректорите и на БАН“, каза още проф. Иван Илчев.

„Трябва сами да избирате в какво ще инвестирате - в чалга или в интелект“, обясни той на първокурсниците.

„Бъдете свободни, млади колеги, тревожно свободни, а не спокойно управлявани, и не обръщайте внимание на удобните етикети, които искат да ви натрапят от всички страни. Пътищата ще ви заведат до далечни страни и по границата ще показвате паспорта си, на който са изобразени знаковите за България паметници, а единственият сред тях, който е от ново време, е зданието на Софийския университет, което поддържаме с огромен труд, защото три години не сме вдигнали студентските такси“, каза той на стотиците млади хора, които изпълниха Аулата на 1 октомври.

Проф. Иван Илчев пожела на първокурсниците да следват неуморно пътя си и да постигнат целите, които си поставят.

#академична година #магистрали #Бойко Борисов #СУ „Св. Климент Охридски“ #проф. Иван Илчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »